Скалният кът – парченце дива красота в двора

Все по- често в озеленените дворове се отделя място за направата на скален кът. Независимо в какъв стил е издържано озеленяването, правилно аранижираната комбинация от камъни и алпийски цветя, ще допълни цялостният изглед.

Направата на алпинеум изисква фантазия, познание за растенията и много грижи в началните фази от развитието. Предлагаме Ви да черпите вдъхновение от дивата природа. Излезте в планината и ще откриете много варианти, от които поне един ще пасне на вашия двор.

Скалният кът не е просто купчина камъни, вгледайте се и ще видите, че с течение на времето всеки камък си е намерил мястото и е стабилен, заобиколен от тревички и мъхове, защото в природата празнини няма. Придържайте се към естествения изглед и избягвайте симетричните форми. Освен като акцент, камъните служат за подпора и не позволяват на дъждовете да „измият“ насипа.

Растенията за вашият скален кът можете да закупите от всеки градински център, като изборът е огромен. Препоръчително е  да са  произведени в България или ако са внесени,  да са климатизирани и привикнали към  условията на нашата страна. Понеже изборът на алпийски растения е много голям, няма как да се спрем на всяко едно от тях, но това, което трябва да знаете е как ще изглежда растението след няколко години, какви изисквания има  и от какви грижи се нуждае.

Обикновено са издръжливи на засушаване и по–високи температури.  На някои от тях,  ако премахнете прецъфтелите цветове, ще удължите цъфтежа. Други цял сезон нарастват и се развиват, в късната есен изчезват, а на пролет се появяват отново. Високите растения поставяйте за фон, в дъното на скалния кът, ниските разполагайте между камъните и аранжирайте според вашите виждания и вкус.

В самото начало растенията са твърде малки,  за да са преграда за водата и затова правилно преценете мястото им за засаждане. Дъждовете могат да оголят корените им и това може да доведе до забавен растеж и дори загиване. Интересна тенденция в направата на скални кътове е използването на различни билки, които напоследък се произвеждат контейнерно в България. Засаждането на билки, които имат ароматни цветове и листа, могат да  са незаменим щрих във вашето парченце “дива“ красота.

Поливайте. Скалният кът в началните си фази на развитие  ще има нужда от грижи. Редовното плевене, разграпване и почистване на този кът спомагат за бърз растеж и развитие. Съответно, цялостният му изглед се променя бързо и придобива завършеност.

Но както казват мъдреците – „.. градина за година не става“. За да имате прекрасен скален кът се иска и известна доза търпение. Повярвайте си и усилията Ви ще бъдат възнаградени

Статията е подготвена с помощта на фирма “Професионални градинари” ЕООД: www.gradinari.bg

Споделете тази публикация