Градински камини и барбекюта

Камината като алтернативен източник на отопление е доказала своите предимства –  като ефективно, естетично и емоционално присъствие. Факт е, че камините не са вече приоритет на къщите. Много нови и стари апартаменти вече са оборудвани с различни като стил, форми и начин на работа камини.

Но що се касае до външните градински камини и барбекюта, те са предназначени и има възможност за тяхното разполагане единствено в дворовете на къщи и вили. Вярно е, че на големи тераси е възможно да се изграждат външни камини и барбекюта, но в условията на големите градове е трудно това да се определи като масова практика.
Външните камини в зависимост от използваните материали и големината си биват най-различни видове и модели.

Те могат да бъдат предназначени само за огнище за скара и грил, както и комбинирани  с пещ.
Вторият вариант има многовековна традиция в България.

При външните открити камини и огнища няма строго разделение на стилове.

Всичко зависи от определеното за целта пространство. Моделите трябва да съответстват и на цялостната концепция на градината.

Обикновено се проектират и изграждат полици и допълнителни работни плотове на различни нива, разположени отстрани и под самото огнище.  Предвижда се почти задължително специална ниша или полица за подреждане на съчки и дървен материал за горене.

Ако въпреки разглеждането на множество каталози и списания, все още не сте открили своя модел за градинска камина или барбекю, която да се превърне в обединяващ център на приятни събирания с гости и приятели, доверете се на специалистите. Все пак, за да получите своята нова  „кухня на открито” е необходимо не само желание и ентусиазъм, но и специализирани съвети и насоки. А инвестицията определено си заслужава.

 

Изграждането  става по монолитен начин. От особена значимост е, че градинската камина да бъде изпълнена върху твърда основа – обикновено каменна или бетонова плоча. От метал се изработва само скарата, вратичките на пещта, ако има такава, и аксесоарите. Най-общо казано, градинските модели камини и барбекюта са като преносимите модели, но им е добавена стабилна конструкция и комин. Коминът също се изгражда монолитно. Има варианти, при които пещта и откритото огнище се изграждат с общ комин, което определено пести място.  При възможност и достатъчно пространство, пещта се разполага отстрани на огнището и е снабдена с отделен комин.

При изграждането на огнището се спазват най-общите условия при изграждането изобщо на камина.
Основният материал за изграждане на градински камини и барбекюта са огнеупорните тухли. На пазара се предлагат и готови отливки.

Ако огнището ще се използва единствено за скара, височината на разполагането му трябва да е по-голяма – до 90 см, с цел по-удобното му използване. В случай, че огнището ще се ползва и като камина, то тогава се предпочита наложената стандартна височина от 30-40 см.

Споделете тази публикация