Беседките – перлата в короната на градината

Под един покрив… на открито!

 

Лятото винаги е било обект на силна и страстна любов, при това двустранна – то ни радва, а и ние се наслаждаваме максимално на всичките му предимства, дори подминаваме с лека ръка капризите му… нали на любимите всичко се прощава?!

Какво като било по-топло, отколкото са обещали синоптиците, или палав вятър е довел на гости сърдити облаци, които изневиделица ни припомнят, че когато сме на открито в градината, никакъв чадър не може да ни спаси от охлаждащи страстите водни струи, а трябва някакъв по-сериозен подслон… като беседката, например!

О, да, беседката е наистина най-доброто спасение не само от дъжда, но и от развихрилото се на воля лятно слънце, но и не само – тя си е истинската перла в короната на всяка градина или вътрешен двор, стига пространството да позволява поставянето на такова бижу.

Защото беседката е мястото, където могат да се съберат повече хора на обща пейка, обща маса и най-вече – под общ покрив в открита градинска среда.
На практика тази малка къщичка за забавления на открито представлява самостоятелна отворена конструкция, която в редица случаи се изгражда и като прилепена към основната сграда структура.

Беседките са били популярни още по времето на древните римляни, гърци, азиатци и египтяни, а в повечето случаи са били предназначени за използване от царствени особи и богати представители на тогавашното общество. Обзавеждането им е било изключително пищно, в което ни най-малко имаме основание да се съмняваме.

Макар днешните варианти на беседки да са далеч от подобна разточителност, то е защото самото им присъствие в градината цели да предлагат удобство и практичност за ежедневна употреба, не толкова излишна показност.

За изработването на беседката най-вече се залага на дървена конструкция и покрив с керемиди (керамични, битумни, бетонни, метални) или пък фибростъкло. В повечето случаи се обзавеждат с градински тип мебели, които да могат лесно да се прибират за съхранение някъде на закрито през студените месеци, но и дървени пейки и маса, закрепени към конструкцията, също са вариант.

В случай, че на беседката се постави врата и остъкляване, тя се превръща в павилион, който да приютява весели компании дори и през по-хладните месеци в годината. Възможно е също да се поставят и само мрежи срещу нахални и гладни комари, което ще осигури защита срещу най-вече вечерните им атаки!

Съвременните варианти на беседки съчетават удобствата на градския живот със свободата и непринудеността на селския стил, за да се създаде една максимална зона за комфорт на открито.

Беседките са чудесно място за отдих и през деня, и през нощта, особено когато вечер грейнат с грижливо поставеното необходимо осветление – електрически или газови фенери, светещи гирлянди или дори обикновени свещи.

Галерия:

 

Не е необходимо беседката да бъде оцветена в ярки цветове – по-скоро в такава натурална среда е добре да се заложи на естествената украса като увивни храсти и растения, които внушават жизненост и свежо настроение.

Беседката не означава задължително веселие, но най-често се използва за такива поводи – че кой от приятелите или съседите не би искал да сподели с домакините хубавата придобивка и да прекара приятно с добра компания под общ покрив, особено на открито?!

 

Снимков материал: Berlin Gardens
www.berlingardensllc.com

Споделете тази публикация