Мулчиране в градината – същност и предимства

– още възможности за различен изглед на градината

 

Мулчирането е процес, познат в България от дълги години, който  успешно се ползва в селското стопанство под една или друга форма, но в озеленените дворове и градини е рядко срещано явление. Може би една от причините е недостатъчната информация за начина на полагане и за ползата от мулча като цяло.

Мулчът е всеки материал, поставен върху почвата с цел да запази запасите от влага, да ограничи развитието на плевели и да спре ерозионните процеси, ако теренът е наклонен. Но освен всичко това, мулчът е финалният щрих в създаването на дадено озеленяване. С помощта на ръцете на опитен градинар, мулчирането на вашите цветни градини може да ги преобрази до неузнаваемост  и дворът Ви да придобие съвсем нов, различен от досегашния изглед.
Подробно ще се спрем на всички положителни страни на мулча като няма да спестим  и факти, които някои биха  приели за негативни.

Казахме, че мулчът регулира запасите от влага в почвата. Факт, изключително важен за вашата градина особено през жарките летни месеци. Слой мулч с дебелина 3-5 см спира достъпа на светлина до повърхността  на почвата, ограничава изпарението на влага, без да става преграда за водата, когато поливате или вали дъжд.
След като няма достъп на светлина под мулча, това се явява сериозен проблем за плевелите и те биват подтиснати. Това е причината  да се ограничи появата на плевели в градината. Казвам да се ограничи, защото трудно може да се пребори природата и все ще се появи някой по-упорит бурен, който трябва да отскубнем.

За 99% ефективност срещу плевелите Ви препоръчваме преди да застелете мулча, да почистите терена идеално, поставете найлон, който предварително сте изрязали по формата на градинката и надупчете найлона, за да осигурите безпроблемен достъп на вода, въздух и хранителни вещества. Едва  тогава насипете мулч.
Освен  ефективната борба с плевелите и по-лесната поддръжка на градината, допълнителният колорит и усещането за завършеност  на озеленяването са основните причини мулчът да се настани трайно в българските дворове.

Важно е да споменем различните материали, с които можете да мулчирате, а те са много. Най-често  в озеленените градини се ползват борови кори, които придават страхотен декоративен ефект, сравнително устойчиви са на атмосферните влияния и с процесите на гниене обогатяват почвата с много полезни за растенията Ви хранителни вещества. Подходящи са за всякакъв тип градини и не е трудно да си набавите количества от тях.
Друг, популярен тип мулч са оцветените дървесни частици. Изключително подходящ акцент за всяко озеленяване.

Богатият избор на цветове допълнително придава колорит на градината дори през сивите зимни дни. Препоръчително е този тип мулч да е произведен от дъбов или буков материал, които правят продукта тежък и устойчив на атмосферните условия.
За мулчиране се ползват и неорганични материали като най-често това е  камък. Това, което  е важно да се знае за мулчирането с камък е, че то е подходящо за скални кътове, където растенията са устойчиви на високи температури.  Мулчираните с камък участъци освен декоративен ефект, могат да изпълняват и функцията на пътеки, които осигуряват достъп и до най-закътаните кътчета на градината.

Представяме  Ви снимки от градинката на търговски обект в град Ловеч преди и след мулчиране  с произведен в България оцветен дървесен мулч . В случая целта е да се отделят тревните площи от храстовата  растителност, за  да се улесни косенето на терена и да се предпазят ниските цъфтящи храсти от гумите и ножа на косачката.

Първо, окантихме терена около храстите  като изрязахме чима на ширина 20 см и дълбочина 3-4 см. След това запълнихме с оцветен дървесен мулч, без да полагаме настилка против плевели, която в случая само би оскъпила ненужно мероприятието.
Мулчира се еднократно и градинката ще изглежда така до края на годината. Мулчът, който ползвахме, е произведен от дъбов материал, което гарантира неговата устойчивост. Поддръжката се изразява само в освежаване на мулчирания кант като се насипва допълнително материал. Практиката ни показва, че освежаване се налага веднъж годишно.
За  финал ще кажем, че мулчирането не е задължително за всяко озеленяване. То просто разширява възможностите Ви да се развихрите в градината и да й придадете уникален изглед.

 

Статията е подготвена с помощта на фирма “Професионални градинари” ЕООД: www.gradinari.bg

Споделете тази публикация