По лъкатушещата пътечката на вдъхновението към…

37 идеи за настилки на градински кътове и алеи


Много, много пъти сме ви уверявали, че градината и кътовете в нея са своеобразно продължение на жилищното пространство – същински стаи, но с таван от небе! И вместо с полилеи и скрито вградено осветление, се радват на ласките на слънцето и сиянието на звездите!

Да, така е, но като всяка стая в дома и градинските си имат свои изисквания – за стени от храсти, например, маси, столчета, дивани… А килим и пътечки?

Точно така – всяко помещение, закрито или не, си има под, а този под обикновено декорираме с подова настилка, било то от камък, дърво или текстил. Та защо тогава да не погледнем и на градинските кътове като на стая, която се нуждае от нов килим?

А и за да стигнем до тези открити местенца за отдих трябва да преминем по своеобразен коридор от дървета, цветя и храсти в градината, който също не е никак зле да бъде пременен с подходящо красиво покритие, нали?

Както и да извъртаме нещата, вероятно  вече ви е ясно, че става въпрос за градински декоративни настилки, чрез  които се оформят отделните зони в екстериорното пространство, извършва се съответната комуникация между тях и не на последно място – повишава се естетическата стойност на всяка градина!

Съществува голямо разнообразие от материали, с които могат да се облицоват различни повърхности във вътрешния двор или градината, а изборът най-често зависи от големината на определения за целта бюджет.

Естествен камък, щамповани бетонови настилки, тухли, павета, речни камъчета, чакъл – всички те могат да бъдат включени в създаването на една ефектна градинска подова повърхност, защото ни най-малко не е наложително пътечката или алеята да бъдат само от един тип продукти.

Напротив, умелото комбиниране на различни по произход, цвят и структура материали може да доведе до създаването на невероятно ефектни композиции.

Начините за изграждане  на алеи и пътеки, общо взето, са два: плътна бетонна настилка, облицована с плочки или изпълнена по технологията щампован бетон, или свободно наредени върху пясъчна основа павета, тротоарни плочи, разични видове  камък – гранит, пясъчник, варовик и т.н.

За по-второстепенните пътеки в градината може да се приложи и трети начин за настилане – големи и дебели каменни плочи или специално отлети бетонни плочи, вкопани в почвата на разстояние една от друга, така че да са удобни за стъпване, със засадена помежду им трева – нарича се плочопътека на тревна фуга.

Възможно е вече да сте оформили пътечките и кътчетата в своята градина, но ако сте от тези, които все още търсят вдъхновение, то трябва да знаете, че стратегическото разположение на настилките ще повиши с много степени визуалната привлекателност и естетическата стойност на двора или градината, както е и форма за изразяване на индивидуалността на собствениците…

За някои от материалите е необходимо само творчески подход и собствени усилия, за други – компетентната намеса на специалисти.

Но преди да се стигне до всичко това, т.е., до реализацията, са идеите – и тук се намесваме ние с нашата поредна галерия с предложения!

 

Вижте я и напълно е вероятно  да откриете къде ще ви отведе пътечката на вдъхновението!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment