Островчета от цветове и аромати сред зелено „море“

35 идеи за цветни лехички в градината

 

Чували сме, че има теория, според която децата, когато са все още много, много малки, разбират езика на животните и растенията… Е, може и да е така, може и да е поредната легенда, в която много би ни се искало да вярваме – но едва ли някой ще се осмели да потвърди нейното съществуване на практика!

Приказката, която цветята разказват всяко лято...

Да, тайнствен е светът на децата, но твърде за кратко сме част от него, а после… После ни се налага да си създаваме нови приказки, защото онези, вълшебните, оставяме във владение на собствените си деца!

Цветна лехичка и декоративно мостче

Но да си представим, че растенията наистина могат да говорят? Какво ли биха ни споделили или помолили да направим за тях? И то най-вече тези видове, които – за щастие, можем да имаме и в собствената си градина?

Лехички в дървени рамки

Ех, сигурно щеше да бъде забавно да знаем и тяхното мнение как и къде да ги посадим, кои да бъдат техните съседи, как да изглеждат кътчетата, които смятаме да им отредим…

Лехичка с цветя в рамка

Що за брътвежи, ще ни попитате с укор – или поне част от вас със сигурност ще се учудят на странната ни  тема за размисъл, нали?

"Река" от теменужки

Е, тъй като не можем да чуем и разберем какво искат цветята, то тогава да се залавяме за работа с помощта на собствената си фантазия, защото лятото си мечтае всяка градина да бъде красива!

И фенерче за разкош!

А това може да стане по много начини и единият е като оформим цветни лехички – като мини-островчета от цветове и аромати тук и там в градината, почти като бижута на кокетна дама!

Островче с рамка от каменни палисади

Всички растения в градината могат сами по себе си да бъдат източник на неизчерпаем източник на вдъхновение и безкрайна наслада за очите, но когато ги подредим по цвят и определена форма, определена от нас самите – е, тогава със сигурност ще бъдем изненадани от брилянтния резултат!

Лехичка в рамка

И все пак, всичко това трябва да бъде подчинено на някаква основна идея и възможностите за нейната реализация!

За радост на очите...

Дали лехите ще бъдат с кръгла, правоъгълна или квадратна форма, ще имат ли рамки и то какви – от камък, тухлички, павета, бордюри, дърво или други растения, всичко това трябва да бъде съобразено с големината на двора и… предпочитанията на собствениците.

Островче в легло" от бели камъчета

Вярно е, че във всички случаи на първо място трябва да сме наясно, че е въпрос на много, много труд най-вече по поддържането на тези островчета, но резултатът винаги си заслужава!

Лехичка от цветя с рамка от... цветя

При избора на растения за лехичката е добре да се използват видове, които цъфтят в различно време, за да бъде прелестен видът й от ранна пролет до късна есен.

Цветна прелест

Независимо от формата, всяка лехичка би било добре да си има „център“, около който да се „разлеят“ цветовете – обикновено в тази роля могат да влязат многогодишни растения като кипарис, хвойна, мини-смърч и др. или високи цъфтящи видове като рози, лилии, божур, гладиоли, ириси и т.н.

Цветя извиват спирали...

За да се създаде красиво „легло“ за цветя, ако може така да определим лехичката, не е необходимо човек да бъде професионален градинар. Просто трябва да се довери на усета си за цветови комбинации и форми, както и да се спре на видове растения, които се нуждаят от сходни грижи и условия за растеж.

Лехичка край дървото

От нас – малко идеи, а от вас очакваме да ни се похвалите с вашите островчета от цветове и аромати!

 

Галерия:

 

 

 

 

Стоящи лампи – градински в магазин Жилища 

Градински фенери в магазин Жилища 

Мебели за балкон 

Споделете тази публикация

Post Comment