ПОДГОТОВКА НА ГРАДИНАТА ЗА ЗИМАТА – специалистите съветват

Есен е. Природата ни дарява с изобилие от багри. На фона на красотата, която ни носят, растенията  се подготвят за зимата и ако искаме напролет, когато излезем в градината, да ни посрещнат по–прекрасни от всякога, то сега ние трябва да се погрижим за тях.

Всяко  озеленяване е неповторимо. Неговата индивидуалност се определя от  видовете растения, разположението им  в пространството и куп други фактори. Следователно и подходът към всяко едно е индивидуален. Но има основни дейности, които  са задължителни за  зазимяването на  градините. Целта на тази статия е да синтезираме информацията така, че  с няколко изпълними стъпки  да имате гарантиран 100% положителен ефект.
Озеленените пространства  обикновено се състоят от тревна площ, храсти /цъфтящи, листно–декоративни/, дървета, евентуално скален кът и цветни градинки. Ще се спрем с по няколко изречения на всички тях.

Тревната площ

Тревната площ изисква много грижи.

Стартираме с моравата, защото обикновено тя заема по–голямата част от двора и противно на всеобщото мнение, изисква много грижи. През есента тревните площи трябва да се наторят с комбиниран тор NPK/азот, фосфор, калий /, да се “разчешат” с гребло, валират и евентуално да се подсеят на места, където тревата е рядка или има оголени участъци.

В края на месец Октомври се прави едно от последните подстригвания на тревата, защото времето застудява и растежът й се забавя. Препоръчваме ви тогава  да внесете 20 кг NPK тор на декар площ. Мненията на специалистите се сумират около цифрата 40 кг NPK / декар. Но това, което ние от Градинари.БГ правим, е да разделим торовата норма на две части.

Обилното торене не е предпоставка за здрава трева. Растенията няма да усвоят цялото количество, а само толкова, колкото им е нужно. Освен това, ако есента е топла, ще се наложат още няколко коситби.

В края на месец Октомври – началото на Ноември, ако тревата е висока, се подстригва  на височина около 6 – 7 см. Следва  така нареченото  “разчесване“, което се прави със специално гребло, наречено скарификатор или още – вертикур. Трябва да споменем, че и най–обикновено гребло ще ви свърши работа, но ще положите многократно повече усилия, а работата хич не е лесна.

Целта на това начинание е да се премахнат загнили листенца, мъхове и плевели, които покриват повърхноста на почвата и задушават вашата трева. Чрез грапенето  се увеличава достъпът на  въздух и хранителни вещества.

Как се прави?

Чрез грапенето се увеличава достъпът на въздух и хранителни вещества.

Взимате греблото и без да пестите енергия започвате да грапите като кръстосвате, за да покриете цялата повърхност. Ще се изумите колко отпадък ще съберете. Ако  почвата е “бедна”, това е най благоприятният момент да я подхраните  като смесите тор от калифорнийски червей с пясък  и разхвърляте сместа по моравата. Този вид органичен тор е изключително подходящ, защото не съдържа плевелни семена. Валирайте, за да уплътните  почвата около  растенията.

Сега е моментът за едно леко отклонение от темата. Обикновено тревните смески, които се ползват за направата на морава са с по–голямо процентно съдържание на житни треви. Житните треви имат една особеност, която им  позволява през есента и пролетта, при влажно и топло време от възела на братене, който се намира в основата на растението, да израстват нови тревички, наречени братя. Това е естественият начин за сгъстяване на  тревата и чрез разчесване, торене и валиране, ние стимулираме този процес.

Повярвяйте ми, ефектът е невероятен. Остава Ви до края на месец Ноември да внесете останалите 20 кг NPK на декар. Ако го  направите в дъждовно време, ще си спестите една поливка, ако ли не, полейте обилно.

За храстите

При храстите късните есенни резитби не са препоръчителни.

При храстите късните есенни резитби не са препоръчителни. Естествено, ако някое клонче е излязло на алеята, ще го отстраните. Ако при огледа на растението видите пречупени и заболели клонки, премахнете и тях. Относно храстите има правило, според което тези, които цъфтят от ранна пролет да средата на лятото, се подрязват през есента. А храстите, които цъфтят от средата на лятото до есента, напролет. Но както можете да предположите, всяко правило има изключения.

Съветът ни е, преди да започнете резитбата, да потърсите информация за растението. Така ще си спестите неприятни моменти. Торенето на храстите и живите плетове се съчетава с това на тревата, със същите торови норми. Не забравяйте да полеете обилно – просто, за да се презастраховате. Почистете растителните остатъци под растенията и ако имате желание, може да мулчирате с цветни дървесни кори, които ще придадат допълнителен колорит на вашата градина. В магазините и градинските центрове се предлага мулч в различни цветове: жълт, орзнжев, червен. Преценката оставяме на вас.

За декоративните дървета

Резитбите при декоративните дървета се правят, за да добие растението предпочитаната от нас форма. Ако сте се старали да поддържате тази форма през целия сезон, едва ли ще има какво да подрежете по дървото. Но все пак го огледайте хубаво и ако видите болни или пречупени клонки, ги премахнете. Препоръчително е по–големите отрези да се покрият с овощарска замазка, която можете да закупите от всяка агро – аптека. Почистете растителните остатъци под дървото и наторете.

Това, което ние от Градинари.БГ правим, е с остър нож да изрежем тревния чим около дървото в подходяща форма, най–често кръг.След това смесваме тор от калифорнийски червей с пръста около дървото и поливаме. При желание можете да мулчирате. Контрастът на цветните дървесни  кори със зелената трева е страхотен.

За алпинеума

Грижите, които се полагат за алпинеума и цветните градинки са строго индивидуални, заради многообразието от растения, включени в тях.

Грижите, които се полагат за алпинеума и цветните градинки са строго индивидуални, заради многообразието от растения, включени в тях.
Обикновено алпинеумите се правят с цел да симулират парченце “натурална” природа в задния двор на къщата. Следователно, ако се придържаме към тази идея, е хубаво да оставим растенията да се развиват на воля и да правим корекции само, когато това ще подобри цялостния изглед. Почистването на прецъфтелите цветове и плевенето са задължителни мероприятия.

Остава само още едно нещо да свършите в градината преди да завалят снеговете… Някои дървета и храсти има опастност да бъдат повредени от снега и затова те трябва да се “пристегнат “ с помощта на канап или мрежичка, като целта е при храстите клонките да се съберат в сноп, а при дърветата – към ствола на дървото. Така  правим растенията много по-устойчиви, но е важно да знаете, че не е нужно да се овързва  прекалено стегнато. Оставете възможност на растението да “диша”. Това мероприятие се прави в края на месец Ноември началото на месец Декември.

Това е, скъпи приятели. Подготвили сте вашите растения за зимния период и единственото, което  Ви  остава, е да им се наслаждавате. Екипът на Градинари.БГ Ви желае успех.

 

Страницата  е подготвена с помощта на фирма “ Професионални градинари” ЕООД

www.gradinari.bg

Споделете тази публикация