Лечебен център, велоалеи и водни каскади може и да радват варненци някой ден!

Проект за Морската градина във Варна спечели първо място в студентски конкурс

Последният заключителен етап на V-ия студентски конкурс за най-добър ландшафтен проект, в рамките на V-тия майски фестивал на цветята, се състоя във Варна на 17 юли тази година.

В конкурса, организиран от Архитектурния факултет при ВСУ „Черноризец Храбър“, взеха участие общо 7 екипа от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и Лесотехническия университет в София.

Първото място и почетната награда на Община Варна спечели проектът за Крайбрежната ивица и прилежащите територии около каскадата при „Топлата вода“ в Морската градина на Варна, създаден от четвъртокурсниците на ЛТУ, специалност “Ландшафтна архитектура” – Йоанна Симеонова, Стоян Начев и Даниела Стайкова. 

С идейното си решение бъдещите ландшафтни архитекти предлагат изграждане на лечебен център около минералния извор, познат за варненци като „Топлата вода“, който да стане привлекателно място за хора от всякаква възраст.

Центърът включва голям минерален басейн с подвижно покритие, за да може да бъде използван и през зимните месеци, басейн със студена вода и няколко джакузита в него, както и зона на темпериране, където минералната вода се смесва с морската.

Съществуващата водна каскада студентите преобразуват чрез проектираните няколко  различни нива с отвори, в които, изливайки се, падащата вода създава прекрасна гледка за минувачите. Специално са проектирани и изгледни площадки, от които да могат всички преминаващи да се  любуват на красивата игра на водните струи.

По протежението на Алея Първа е проектирана велоалея, изгледни площадки с мултифункционални кътове за отдих и уникална паркова мебел, придружени с високодекоративни растителни видове.

Един от елементите, който най-много впечатли журито, е проектираната подпорна стена, използвана за укрепване на ската – тя  се състои от заварени рециклирани тръби с каскадна растителност в тях, която с цветовете и формите си напомня на падаща вода.

Тръбите като елемент са използвани и за създаването на уникалната паркова мебел –  като лампи със соларен панел и LED осветление, отново с каскадна растителност в тях, кош за разделно събиране на отпадъците, фонтанка  и пейка от габион, шайби от тръби и стъкло.

Високата оценка на журито се дължи и на цялостния подход на младите бъдещи специалисти към създаването на проекта, в който използваните материали напълно отговарят на световните тенденции за устойчиво развитие в ландшафтната архитектура.

Галерия на проекта:

 

 

 

 

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment