Първи пролетни послания

При първите лъчи на слънцето, въпреки студа и снежната покривка, се пробуждат първите предвестници на пролетта. В горите и по моравите се появяват най-ранните цветя. С пъстрите си багри те пробуждат у човека нови надежди, желания за нови начинания, вдъхват му порива на възраждащия се живот.

За различните кътчета в градината можете да подберете подходящите пролетни цветя. За по-сенчестите и влажни места подходящи са кокичето, синчеца и игликата. Подходящи са за засаждане под дървета и храсти, както и за оформяне на скални кътове.

Кокиче и синчец

Кокичето и синчецът са малки многогодишни луковични цветя. Въпреки, че изглеждат нежни и крехки с тънките си сиво-зелени листа, те са изключително издръжливи на студ. Цветовете им са подобни на нежни камбанки: на кокичето – в бяло, а на синчеца – изпъстрени в нюанси на синьо, пурпурно, розово и бяло.

Кокиче
Синчец

Иглики

Игликите украсяват нашите градини едновременно с кокичето. Известни са повече от 500 вида на това растение.

Цветовете му са обагрени в почти всички тонове на палитрата – бяло, жълто през оранжево и червено до розово и виолетово. За открити места, огрени от слънцето, подходящи са минзухарите, мускарито (кукувичето грозде), лалетата, нарцисите и зюмбюлите.

Изброените видове са луковични, многогодишни растения.

Луковиците е необходимо да презимуват на студено, затова сроковете за засаждане са от септември до ноември месец. Засаждат се в леки добре дренирани почви. При затоплянето на времето те започват развитието си.

След прецъфтяване е необходимо луковиците да се извадят от почвата.

Това обикновено става в края на май – началото на юни. Извадените луковици се изсушават на сенчести и проветриви места като не трябва да се излагат на пряко слънце. След това се почистват от почвата и корените и се поставят в хладни места за съхранение до есента.

Иглики

Минзухари

Съществуват около 80 вида минзухари и се култивират повече от 200 сорта. Цветовете им могат да бъдат с разнообразна окраска – бели, жълти, лилави. Естествено в природата са срещат по каменисти склонове, на високопланински поляни и светли гори.

Минзухар

Лалета

Произходът на лалетата е от Азия. Съществуват над 100 вида лалета, а съвременните културни форми лалета са представени от няколко хиляди вариетета, различаващи се по време на цъфтеж, форма и багра на цвета.

Лале

Нарцис

Родът нарцис включва около 60 вида, а културните сортове са около 10 хиляди. Те са групирани по  строежа и баграта на цвета и коронката, по броя цветове върху едно стъбло. Нарцисът произхожда от Кавказ, Европа и Средиземноморието.

Нарцис

Зюмбюл

Родината на зюмбюла е Близкият изток и Мала Азия. Цветовете са камбанковидни, събрани в гъсти съцветия. Обагрени са от бяло до жълто, от бяло до червено и от бяло през светло синьо, виолетово и до почти черно. Имат опияняващо приятен аромат.

Зюмбюл

Споделете тази публикация