Градинските мебели – синтез на форми и романтика

В представите ни в една добре аранжирана и поддържана градина, потънала в зеленина, цвят и аромати, неизменно присъства едно романтично кътче, където човек търси отдих и усамотение, наслаждавайки се на преливащата естествена красота наоколо. За това тихо оазисче са необходими само няколко стола,  масичка и разбира се, свободно време.

На пазара днес се предлагат много варианти за градинско обзавеждане – мебели от пластмаса, ковано желязо или екзотични материали като ратан, бамбук или тиково дърво. В зависимост от индивидуалните предпочитания, кътът в градината може да има различен облик, но със сигурност преживяванията край него ще са романтични и вълнуващи, преливащи от настроение и емоции.

Тиково дърво – специфична здравина и чар

Тиковата дървесина е известна със своята издръжливост на тежки атмосферни условия.

Тези качества, както и добрите физични и механични свойства на тази дървесина гарантират дълъг живот на мебелите, дори при употребата им само на открито. Заради тези свои качества, тикът е известен още от древността като материал, използван при корабостроенето. Мебелите от тикова дървесина са предвидени както за екстериор, така и за интериор.

 

При употребата им на открито, изложени на пряка слънчева светлина, мебелите от тик постепенно придобиват мек сребърно-сивкав оттенък. Този патиниран ефект придава на дървесината много специфичен и отличителен вид.

 

 Когато не са изложени под пряка слънчева светлина, мебелите започват леко да потъмняват.
Макар твърдостта на този дървен материал да не позволява създаването на много огънати форми, то предлаганите модели носят изключително екзотичен чар.

Безкрайните комбинации от цветове и аромати, създадени с фантазия и любов, ще  превърнат градината в най-любимо кътче за отмора и работа – обградено от прекрасната  зелена рамка на естествената  растителна ограда.

Ратан –  уникален, стабилен и лек материал

Ратанът е подобно на лиана растение и вирее в тропическите гори. Ратанът не е кух като бамбука, а е масивен, стабилен и въпреки това много лек материал. Тези забележителни качества не могат дори приблизително постигнати от друг материал.

 

“Зеленият ратан” се вари в кипящо масло – това намалява водното му съдържание и времето за сушене, а същевременно се постига по-светла и равномерна повърхност. При този процес се унищожават и евентуалните насекоми.  Ратановите пръчки се белят на ръка и така се отстранява твърдия, неподдаващ се на боядисване зърнест слой. След това материалът се сортира по качество и диаметър на пръчката.

 

При производството на мебели пръчките се режат според наложения от даден модел размер, нагряват се на пара при 90 градуса за 15-20 минути и се огъват по шаблони. Цялостното производство е ръчно – от огъването, през изплитане на тялото до изработване на корпусите и тапицирането.

Всяка ратанова мебел е уникат, защото изкуство и занаят в идеален синтез никога не могат да бъдат постигнати при масово производство. Всички колекции, предлагани на пазара, са продукт на ориганално творчество.

 

Макар че се байцват по специален начин и се покриват с двоен лак, ратановите мебели могат да се увредят от влиянието на влага, дъжд или роса. Затова не е препоръчително да се оставят постоянно в градината. Подходящи са още за обзавеждане както на зимни градини, така и на дневни стаи, трапезарии и дори спални. Където и да бъдат поставени, те насищат атмосферата на помещението със своето загадъчно източно излъчване.

Ковано желязо –  романтична носталгия

Масово производство на различни орнаменти и мебели от ковано желязо започва още през Ренесанса. С оригиналните си форми, дело изцяло на сръчността на различни майстори, тези мебели намират трайно приложение във времето както в интериора, така и в екстериора на много домове.

Днес мебелите от ковано желязо се изработват главно в две насоки – модерно обзавеждане със съвремен дизайн и мебели, носещи характерните особености на стилове като Барок, Ренесанс и Готика.

 

Романтичното послание, което носят мебелите от ковано желязо, ги прави еднакво приложими както в затворени помещения като дневни, спални и зимни градини, така и на открито – в градината или на балкона.

Още повече, че металът се съчетава еднакво добре с други материали – дърво, стъкло, а особено успешна е комбинацията с мебели от ратан. Благодарение на достиженията на съвременните технологии, съвсем спокойно може да се постигне ефект на античност само с помощта на специални бои, които състаряват изкуствено метала и само специалист би открил имитацията.

 

 

За да се запази добрия вид на мебелите от ковано желязо, е необходимо да се полагат и специални грижи. Ако все пак се е появила ръжда в градинското оборудване, вече не е необходимо да се отстранява механично, а със специални грундове се покрива директно цялата повърхност.

Споделете тази публикация