Пролетта слезе в градината!

Да те гали слънцето и люлее вятърът…

След мартенските капризи на времето, пролетта все повече дава пълна воля на чувствата си и изпълни със зеленина и цвят градините. Красотата на това природно възраждане е е толкова чакана, но неизбежна прелюдия към лятото, когато всъщност градините ще разкрият пълната си прелест.

Шезлонгите смениха местоположението си и от тъмните ъгли на тавана, мазето или гаража, вече гостуват на градината

Слънчевите веранди и балконите лека-полека се превръщат в най-любимото място за сутрешно или следобедно кафе, за целодневно блаженство през уикенда или празниците. Шезлонгите смениха местоположението си и от тъмните ъгли на тавана, мазето или гаража, вече гостуват на градината,  обърнати жадно към първите истински ласкави слънчеви лъчи.

И как да бъде другояче, като няма по-пълно блаженство от това да се изтегнеш в топъл следобед на верандата и да се оставиш на мечтите си, затворил очи, а от околните разцъфтели дървета да повява хлад и изкушаващи сетивата аромати?!

хамак

А всъщност, може би има? Следващата стъпка към такова най-, най-лениво съзерцание е да се полюляваш, гален от слънце и лекичък бриз… в хамака!

Знаете ли, че родината на това люлеещо се легло е Колумбия, където традиционният стил на изработка предполага заплитане на нишките в края на ръчно тъканото памучно платно в красиви шарени плитчици, наречени „кадейос“.

По този начин се постига оптимално разпределение на тежестта върху всяка отделна нишка на хамака и съответно много по-голяма здравина между тъканта и въжетата.

хамак

хамак

След време моряците също са оценили качествата на хамака и са започнали да го използват вместо койки на корабите. И първите американски заселници някога са използвали хамаци като евтин и бърз начин за осигуряване на място за спане.

След малко по-късното си появяването си в Европа, хамакът бързо добива популярност, но е изпълнявал по-скоро декоративна функция – като място за следобедна почивка, но не и за основно легло.

хамак

Хамакът е прекрасно и уютно място за почивка и съвсем безпроблемно може да украси не само градината или вътрешния двор на къщата, но също така и балкона, и верандата, стига да има достатъчно пространство.

 

Спокойно това люлеещо се легло може да се възприеме и като алтернатива на креслото или шезлонга.

Спрямо своята конструкция хамаците биват няколко типа – от мрежа, от плат, с дървени рейки или без, едноместни или многоместни.

В градинските центрове и мебелни магазини могат да се открият различни модели, но не е невъзможно  хора с талант и сръчни ръце да си изработят и сами такъв “уред” за пълен и приятен релакс!

А вдъхновяващи идеи за такова бижу в градината може да видите и в нашата галерия!

Галерия:

Споделете тази публикация