Концепция за градина и жилище без покрив

Когато дори условните граници нямат значение…

 

Лято, градина, басейн – това са трите върха на равностранния триъгълник, наречен “прекрасна ваканция”, ако решим да си послужим с термини от геометрията, за да опишем най-общо концепцията си за свободното време, прекарано в мечтано пространство  на открито.

Много често сме получавали упреци, че представяме проекти, които не всеки може да си позволи да реализира, но как бихме могли да останем равнодушни и да се проявим като пълни егоисти, ако не споделим с всички вас идеите, които извънредно много са ни впечатлили?!

Като този проект за аранжиране на дворно пространство на австралийското студио Rolling Stone Landscapes, който представя на практика едно съвсем функционално жилище, което има една основна особеност – то няма покрив!

Концепцията за външни стаи не е никак нова, но точно от тази гледна точка би било най-правилно да се разгледа този проект, илюстриращ гъвкавостта на дворните пространства и творческия поглед към ландшафтната среда.

Градината, която представяме, на практика е съвсем логично продължение на дневната зона в къщата. Това е  жилищно пространство в рамките на дворното пространство.

Тук  съвсем ясно са определени зоните с конкретни функции: покрита лятна кухня и кът за приготвяне на храна като продължение на основната структура, външна трапезария, басейн с външен соларен душ и зрелищно “потънал” хол.

Ниско разположеният спрямо основното ниво кът за отдих е същинският герой в този двор.

Оборудван с вградени в каменната стена камина и охлаждаща камера от инокс за напитки, меки мебели в бяло-синьо-сива тапицерия и масичка за кафе в центъра, този кът притежава абсолютно всички функционални качества като своя събрат вътре в къщата.

Съвсем същото се отнася и за външната кухня, а трапезарията, достолепно поставена на дървена платформа, е оборудвана с голяма маса с интегрирана в центъра малка градинска камина на биоетанол.

За разлика от сравнително симетричното разположение на функционалните кътове,  тази външна всекидневна  разполага с басейн със силно индивидуален дизайн,  който наподобява сякаш свободно разлял се поток бистра вода.

Тази градина е умело разделена на зони, за да се определи ясно условната рамка на пространствата, които трябва да бъдат използвани за различни дейности.

Лятната кухня, трапезарията и дневната зона гарантират, че този дом е извънредно добре оборудван за приятни моменти и функционално използване на всяко негово кътче през всички сезони, независимо от капризите на времето!

 

Галерия:

 

 

www.rollingstonelandscapes.com

 

Споделете тази публикация

Post Comment