Как камъкът се влюби в градината… или пък обратното?

40 идеи за терасирани градини и дворове

 

Няма как – любовта винаги си е любов, та дори и да не става въпрос за свързване на две сродни души, а на… елементи, свързани с много по-силна връзка – тази на природата!

Защото нали точно това е, както обичаме да цитираме, всеки двор или градина – частица естествена природа, уловена в рамките на домашно създадена зелена картина, заключена между 4 стени, или по-точно, фиксирана от оградата, независимо от какъв тип е тя!

А камъкът е рожба на природата – и като съберем 1 и 1, в крайна сметка става ясно, че почти няма градина, в която камъкът да не присъства под една или друга форма! В скалния кът, в алпинеума, в изграждането на пътечките, бордюри и… подпорни стени, естествено.

Всяка градина улавя погледа с различни ярки акценти, независимо на какъв терен е създадена, но когато точно той, теренът е с определен наклон, някак съвсем по-друг начин става възприемането на всичките й достойнства – алеи, пътечки, стълби, кътчета…

Определено „заснемането“ от човешките очи на една, сякаш протегнала се по склона градина е много по-лесно, отколкото да обходиш с поглед ширналата се цветна равнина зад входа на всяко домашно райско кътче, но…

Точно тук вече става въпрос за две неща – за необходимостта от задължителното терасиране на терена, за да се построят съставните елементи на градината, тъй като разположението на двора го изисква, или за целенасочено създаване на терасирани участъци в градината по естетически съображения и конкретни предпочитания на собствениците.

Какъвто и да е поводът, терасираните градинки изискват предварително проектиране, та дори и да е дело на домашната инженерна мисъл, подбор на подходящи материали и усилия, разбира се!

При малък наклон на терена не е необходимо да се изгражда бетонова основа за реденето на камъка и свързването му с вароциментов разтвор – камъните просто се вграждат в почвата, а ако в следствие на дъжд и сняг се разместят – е, просто малко ремонт на следващата пролет ще поправи щетите, нали?

При стръмен терен – по склоновете на хълмове, край спускащи се речни брегове или в планински местности, се налага според денивелацията да се създадат различни по брой според размера на двора, хоризонтални тераси, задължително укрепени с подпорни стени.

Тези вертикални конструкции не само ще предпазват терена от свличане, но и ще се превърнат в ярък декоративен елемент в градината – ще маркират разположението на лехички или живописно ще ограждат кътчета за отдих.

Има случаи, в които се изграждат подпорни стени и на първоначално равен терен, за да се  постигне ефектно вертикално развитие на ландшафта.

Например, ако цветните лехи се развият на по-високо ниво от пътеките, те могат да се оградят с ниски подпорни стенички, които ще изпълняват ролята на бордюр.

А тъй като в началото, преди да се пристъпи към изграждането на каквото и да е било, плод на човешките ръце, стоят идеите – ето, затова и нашите са на ваше разположение!

 

Галерия:

 

 

ALAMO – декоративен изкуствен камък

Импрегнатори за дърво на маслена основа 

Споделете тази публикация

Post Comment