Барбекю на верандата – 38 идеи за мечтатели

Добрият апетит идва и… с  чистия въздух в градината!

 

Барбекю на верандата е прекрасна идея, която със сигурност са реализирали мнозина, но за тези, които си мечтаят за такова домашно „съкровище“, трябва да са наясно, че за реализацията й са необходими няколко неща!

Барбекю на верандата

Първо, наличие на веранда, после къща, към която да е изградена, но ако трябва да бъдем точни, редът е обратен!

Безспорно, само собствениците на къщи и вили биха могли да притежават или построят и веранда към тях. По принцип верандата представлява пристройка към къщата, която се състои от основа, колони,  собствен покрив, собствено осветление, но без отопление.

Под веранда може да се разбира също и голяма тераса с покрив. Е, има и варианти за закрити веранди, обикновено остъклени, които биха могли и да се отопляват, макар в повечето случаи да се използват преносими електрически отоплителни тела, но това е друга тема.

И последното условие за барбекю на верандата е силното желание то да бъде изградено! Разбира се, когато става въпрос за изграждане на монолитно барбекю, а не за изваждане на домашната електрическа скара, преносимо барбекю на дървени въглища или барбекю на газ.

Последните варианти са най-лесно осъществими и не изискват почти никакви усилия. Просто нещата се случват простичко, за да се осигури една приятна вечер на семейството на открито при това с вкусно приготвена храна.

Това ни подсеща, че към къта с барбекю на верандата – зидано или не,  трябва да има и кът за хранене!

Всички знаем известната мисъл на френския писател и хуманист Франсоа Рабле ( 1493-1553 ) „Апетитът идва с яденето“, но ние си позволихме леко да я перифразираме, че добрият апетит идва и с чистия въздух!

Това е съвсем логично – през студените зимни месеци всички неволно сме „арестувани“ между стените на жилищата си и с идването на пролетта и приятните външни температури предпочитаме при всяка възможност да прекараме повече време на открито.

А кътът с барбекю, при това в максимална близост до къщата – на верандата, може да донесе много щастливи преживявания и удоволствие на всички, които притежават такава ценност.

Най-голямото предимство на кът с барбекю на верандата е наистина голямото удобство от близостта с вътрешността на къщата, откъдето лесно могат да се доставят както продукти, така и да се използва кухненската мивка.

А и при влошаване на времето и при някой изненадващ дъжд не би било проблем бързото преселение на компания вътре, нали? Е, ако не е станало хладно и покривът на верандата е стабилен, нищо не пречи и семейната вечеря или купон с приятели да продължи и на верандата, стига барбекюто да е защитено и на сухо.

В тази връзка е много важно да се определи точното място за разположение на барбекюто, съобразено с архитектурната визия, височина, стила и конструкция на сградата. Няма точна формула за повсеместно прилагане, всеки собственик най-добре познава особеностите на своята къща, както и какъв кът с барбекю би желал да притежава.

Барбекю на верандата може да бъде комбинирано с наличието на открита външна камина, та дори с пещ,  въпрос на предпочитание. Важното е, че този кът със сигурност ще се превърне в своеобразен център на новата дневна на открито, в която атмосферата ще е специална, а апетитът със сигурност ще е добър!

 

Галерия:

 

Бетонови монолитни барбекюта в магазин Жилища. Скари за барбекю. 

 

Споделете тази публикация