Декоративни градински пътеки – креативни идеи за сръчни ентусиасти!

Доза вдъхновение за всички почитатели на нестандартните решения за градини и дворове

 

Стъпка по стъпка – така след прекрачването на прага през входната врата всеки гост се отправя по градинската пътека към кътчето за забавления, където е поканен от домакините.

Е, да, все пак настоящите идеи са насочени към собствениците на къщи с дворове и градини, които не само са фенове на оригиналните и нестандартни идеи, но и желаят да впечатлят с тях всеки, отворил входната врата на дома им…

Декоративни градински пътеки

Декоративните градински пътеки са един идеален вариант, чрез който могат да осигурят различно и запомнящо се преживяване за семейството си, приятелите и всички свои гости.

Дори едно обикновено преминаване по пътеката може да се превърне в интересно приключение, ако е проявен творчески подход при проектирането и изпълнението на дворното пространство. Чрез включване на декоративни градински пътеки в общата „зелена“ картина, градината, придобива свой характер и отличителен облик.

Има безкрайно много варианти за изграждане на пътечки и алеи край къщата, но когато изпълнението е по почина „направи си сам“, резултатите със сигурност са повече от уникални!

Пътечки, изработени от бетон с шаблонни форми

Декоративни градински пътеки, сътворени от сръчни ентусиасти с помощта на шаблон или готови гумени форми, са популярно и лесно за изпълнение решение. Просто трябва да се избере конкретен модел, а при изпълнението към бетонната основа могат да се добавят за повече ефект дори начупени парчета камък, тухли или други отпадъчни керамични парчета.

В подобен случай собствениците могат да бъдат сигурни, че тяхната пътечка е единствена и неповторима като дизайн!

Пътечки от дървени елементи

Декоративни градински пътеки

Старите отсечени дървета могат да имат различно приложение от обичайното изгаряне в огнището или камината, а едно от тях е да се използват за пътечка в двора. Необходимо е дървените трупи да се нарежат хоризонтално, за да се оформят „стъпки“, които да оформят проектираните декоративни градински пътеки.

Декоративни градински пътеки

А ако има в наличност останали от някакви ремонтни дейности дървени дъски, то те също биха могли да влязат в употреба като елементи от пътечката.

Важното е дървото да бъде импрегнирано и защитено с подходящ препарат, за да се предотврати гниене и осигури защита от всякакви капризи на времето и атмосферни влияния.

Комбинация от дърво и камък

Декоративни градински пътеки

Чрез съчетаване на тези два естествени дара от природата може да се постигне много ефектна и оригинална визия в градинската естетика.

И пак ще повторим – стига дървото да е добре защитено!

Пътеки от бетонови плочи и камък

Настилките от бетонови плочи са станалото почти стандартно решение при изграждане на алеи и пътеки във всяко външно пространство – логично и разбираемо, защото съчетават издръжливостта на бетона с естетиката на градинския дизайн.

Но с повече фантазия и полет на въображението могат успешно да се съчетаят с разноцветни или бели декоративни камъчета при проектиране на градината и двора.

Само за търпеливи домашни творци – пътечки с разноцветни мозайки

Декоративни градински пътеки

Имате счупени парчета плочки, керамични чинии, чаши или дори теракотени саксии, с които ви е трудно да се разделите? Е, точно от подобни „отпадъци“ могат да се сътворят полезни, ефектни и много красиви елементи от градинската инфраструктура.

Декоративни градински пътеки

Всички тези ненужни парчета могат да изживеят своя ренесанс като се използват при оформянето на стъпки в декоративните градински пътеки, добавяйки още чар, красота и доза уникалност към зеления домашен оазис.

Пътечки, оформени от тухли

Декоративни градински пътеки

Червеният цвят на керамичните тухли винаги придават елегантен вид, където и да се използват и ако след строежа на къщата са останали някакви количества, то те спокойно могат да се използват при оформянето на пътеки и алеи в градината.

С тухли могат да се „изрисуват“ всякакви преплетени и геометрични форми, а когато се съчетаят и с други материали, например речен камък, крайният резултат със сигурност ще бъде особено впечатляващ!

Пътеки от интегрирани в почвата големи каменни плочи

Декоративни градински пътеки

Плочите от естествен камък сами по себе си, без допълнителна подложка, излъчват много специален чар, но когато са вградени директно в моравата, те изглеждат особено стилно. А ако са поставени достатъчно дълбоко в почвата, не биха създавали никакъв проблем при косене на зелените площи.

Пътечки от каменни плочи и натрошен камък

Декоративни градински пътеки

Пътечки, изградени от съчетаването на големи плочи от естествен камък с неправилна форма и бели натрошени ситни камъчета, придават особен романтичен изглед на всяка градина.

Декоративни градински пътеки могат да се изградят по още много начини и от много изходни материали, въпрос на предпочитание и личен избор, но би било особено добре, ако красотата им бъде подчертана и с подходящо градинско осветление.

Декоративните градински пътеки не са сложни за изпълнение – стига да имате смелостта да се доверите на полета на въображението си!

Декоративни градински пътеки

И стъпка по стъпка по пътечката… градината ще разкрива тайните и скритите си прелести, сътворени от талантливи човешки ръце!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация