Градинка на балкона – радост не само за очите!

36 идеи за балкони с „цветни“ кътове за отдих

 

Цветята винаги са в състояние да даряват радост и добро настроение – особено, ако имаме удоволствието да ги виждаме всеки ден… на балкона си!

Градинка на балкона

Когато колелото на годишния кръговрат се завърти, а дните стават все по-дълги и по-топли, всички сме безкрайно щастливи да прекарваме свободното си време на открито – не само сред природата, но и на балкона или терасата у дома.

Градинка на балкона

Дългоочакваните слънчевите пролетни ласки ни насърчават и подканят все по-често да излизаме на балкона с чаша кафе, с нова книга или просто да постоим, разглеждайки какво се случва наоколо в нашия си отрязък от големия шарен свят…

Градинка на балкона

Ясно е, че аранжирането на балкона с цветя и мебели не може да бъде случайно – декорът трябва да бъде обмислен и добре планиран, а разпределението на отделните елементи да стане по най-подходящия за конкретния случай начин.

Градинка на балкона

Дори и малкият балкон, и най-тясната тераса с малка площ могат да бъдат и практични, и източник на радост за очите и душата – стига да бъдат подредени така, че да отговарят на задачите, които са зададени от нас самите.

Градинка на балкона

Когато предвиждаме да създадем градинка на балкона и искаме да сме сигурни, че часовете там ще ни доставят истинско удоволствие, си заслужава да се обмисли как ще изглежда това пространство, гледайки го от вътрешността на жилището си.

Градинка на балкона

Не бива да забравяме, че стилът на балкона трябва да съответства на декора на апартамента, както и да помним, че балконът е един от елементите на фасадата. Тя трябва да бъде добре поддържана и в естетичен вид, както и оформлението на балкона да не бъде в рязък контраст с останалите в сградата.

Градинка на балкона

При избора на растения за съдаване на градинка на балкона на първо място трябва се вземе предвид неговото изложение: не всички видове, които растат добре на слънчев балкон, ще бъдат еднакво подходящи за сенчести балкон. Добре е също да се избират видове, които са устойчиви на вятър и ще бъдат украса на балкона възможно най-дълго време.

Градинка на балкона

За домашната градина на балкона е препоръчително по-големите растения да бъдат засадени в контейнери или сандъчета, които да могат да се комбинират помежду си – в зависимост от това кои изглеждат най-добре в даден момент от годината.

Градинка на балкона

А ако резултатът от избора не ни харесва особено или търсим различни ефекти, през следващата година можем да експериментираме с други растения. В такива големи кашпи и сандъчета могат да се засаждат не само едногодишни растения, но и многогодишни растения, храсти и дори дървета. Просто трябва да се избере правилния размер на саксии за цветя, систематично да се полагат грижи, а през зимата да се предпазят корените на растенията от замръзване.

Градинка на балкона

На малки балкони, а и не само, но особено когато се пести всеки сантиметър, е хубаво цветята да са засадени в сандъчета, окачени от външната страна на перилата – така не заемат ценно място вътре.

Градинка на балкона

Освен подът и перилата, при устройството на градинката на балкона може да се включи и поне една от стените! Цветята могат да се засадят както в саксии, поставени на рафтове, в специални конструкции с джобове, както и директно на стената в подходящи кашпи. На пазара има голямо предлагане на модулни системи, които позволяват създаването на такава вертикална градина.

Градинка на балкона

Таванът също е добър вариант за окачване на саксии с каскадни цветя и растения, стига да не пречат на свободното движение и на без това ограниченото пространство на балкона.

Другото идеално място за отглеждане на цветя е первазът на прозореца, но трябва да се има предвид, че саксиите с растения могат да ограничат достъпа на светлина до вътрешността на дома.

Градинка на балкона

Естествено, за да се радва всеки на своята собственоръчно създадена градинка на балкона, то трябва да се намери местенце и за кът за отдих. Каквито и мебели да се изберат, то трябва да бъдат с лека и здрава конструкция, за да служат възможно най-дълго, а е повече от ясно, че за предпочитане са сгъваеми маси и столове, защото на балкона обикновено просто няма достатъчно място за друг тип обзавеждане!

Градинка на балкона

На всеки малък балкон един квадратен метър трябва да работи като поне за два, а единствено от предвидливото и умно предварително планиране зависи дали ще бъде постигнато!

Градинка на балкона

Време е да излезем на балкона – градинката ни очаква в цялата си прелест!

 

Галерия:

 

 

Саксии за балкон и тераса в магазин Жилища

 

 

Споделете тази публикация