Перголата – цветна стая без стени и покрив

24 идеи за романтично скривалище в градината

 

Винаги е много приятно, когато откриеш поредния начин за разширяване на жилището, нали?! О, не, няма да бутаме стени или пък да надстрояваме още етажи, защото има и други варианти, стига да си имаме под ръка градина или дори малък вътрешен двор!

Точно така, сигурно вече сте се досетили, че става въпрос за стая със сезонен характер, в която цялото семейство и компания приятели може да се скрие за неопределено време далеч от градския шум и суета.

Най-лесният начин това да се случи е като се изгради пергола. Този градински елемент е със сравнително проста структура, която за разлика от беседките, няма стени и покрив.

По дефиниция перголата е конструкция  или арка с рамка, покрита с катерливи или пълзящи растения. Състои се от странични  колони и напречни  греди, но няма стени или покрив. Свободностояща или долепена към къщата, перголата обикновено е проектирана да бъде сенчеста зона за спокойна почивка.

Конструкцията на перголата сама по себе си предлага поне малко защита от горещото лятно слънце, без да блокира изгледа към небето, но е  достатъчно ефективна, за да преобразува кътче от двора в нещо като същинска стая на открито.

Скривалище, едновременно затворено и все пак достатъчно отворено, за да позволява изглед към останалата част на градината, както и възможност да се отправят приятелски поздрави към съседите отсреща.

И всичко това в случаите, когато конструкцията на перголата не е покрита с водопад от увивни и цъфтящи растения, които могат да превърнат лятната стая в почти истинска, като й изградят уханни стени и покрив.

А ако няма достатъчно време или растенията са още твърде млади, в това начинание могат да ги заместят пъстри завеси и своеобразен балдахин, които ще са повече от достатъчни, за да се увеличи сянката и частната неприкосновеност на пространството.

Разбира се, тази лятна стая може да изпълнява ролята на дневна, когато се обзаведе с градински пейки, диванчета и шезлонги, или пък на трапезария – ако се постави  висока маса със столове.

Перголата може да изпълнява ролята дори и на лятна спалня, ако се окачат хамаци и в случай, че конструкцията е достатъчно стабилна.

Традиционно перголите се изработват от дърво, но се срещат също и метални варианти. Въпрос на предпочитание и възможности е дали стаята на открито ще бъде от готови елементи, които се предлагат в строителните хипермаркети и градински центрове, ръчно производство  или пък ще бъде изпълнена по поръчка от специализирана фирма.

Единственият недостатък на перголата е, че не предлага достатъчно защита от внезапните летни дъждове, но пък те преминават бързичко, нали?

По-сигурният вариант срещу капризите на времето са беседките, но пък техните покриви скриват директния поглед към небето и разходката на луната сред сиящите звезди…

Ако все още търсите убедителни аргументи, за да увеличите жилищната площ на дома си с още една лятна стая, вижте и нашата галерия, защото можете да ги откриете точно там!

Прекрасно лято на всички!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment