РОЗАТА – царицата на цветята

Каква роза да изберем при огромното разнообразие
от видове?

 

Зависи от мястото, на което ще отглеждаме цветето. За балкон, пергола или покриване на  някоя стена с рози, e  подходящ трендафила – Rosa damascena (Маслодайна роза).

Rosa damascena (Маслодайна роза).

Той достига на височина до 2 м, зимоустойчив е, цъфти еднократно, но обилно, в началото на лятото. Цветовете му са розови, кичести и с къси дръжки.

За двора също така подходяща е и чайнохибридната роза. От нея са известни около 3000 сорта. Цъфтят изобилно и непрекъснато, имат ароматни цветове и са с дълги дръжки. Подходяща е и за рязан цвят.

Rosa damascena (Маслодайна роза).

За саксии може да изберем полиантовите хибриди. Те са ниски, разклонени и зимоустойчиви, имат изобилен и непрекъснат цъфтеж.

Цветовете са дребни, но кичести, събрани в букети с разнообразни багри.

Rosa damascena (Маслодайна роза).

Отглеждане:

Всички рози се размножават със зелени стъблени резници – начин, който може да се прилага през всички сезони. Можете дори да си направите резници от подарените ви рози, стига да имат 1-3 възела. Листата на резниците се запазват.

Вкореняват се в пясъчлива почва, като се заравя само долния възел. Ако резниците са в парник, или на топло място в дома ви, където сте отделили кътче за вашата ботаническа градина, следва да поддържате влажност на почвата и въздуха.

За рози, които трудно се вкореняват чрез резници, се прилага размножаване чрез отводи. За целта един летораст се привежда към земята, заравя се в хоризонтално положение, а върхът му се оставя изправен над пръстта. На един от възлите, заровен в земята  се прави разцеп или надлъжен разрез във форма на езиче, с цел да се активира вкореняването.

Засаждането на розите става на разстояние 40 см до 1 м. Преди това стъблата се отрязват ниско, изрязват се и наранените корени. Кореновата шийка остава на повърхността, пръста добре се притъпква.

Розите обичат богати почви, слънчеви и открити места. Торят се с оборски тор и се подхранват с минерални торове по време на вегитацията. Може да се подхранват през десетина дни и с разтвор от оборска тор, особено след прецъфтяване на първите цветове.

За оформяне на короната се извършва резитба напролет (м.април), с изключение на вариететите, които образуват цветове върху миналогодишни стъбла.

Резитбата е цяло изкуство, но най-общо трябва да се съобразявате с бързината на растеж на вариетета. По-бавно растящите се режат на 2-3 очи, средно бързо разстящите – на 4-5 очи, а най-бързорастящите на 5-6 очи.

Дръжките на прецъфтелите цветове се отрязват.

Това почистване на царицата на цветята се прави редовно. Така помагаме на цветето да образува нови цветоносни стъбла.

Споделете тази публикация