Къща – Архитектурна среща на традиция и модернизъм

Къщата, която представяме, се намира в Рио Пиедрас – днес предградие на пуерториканската столица Сан Хуан, а при основаването си от испанците в средата на 19 век обособен като отделен град. 

Характерно за квартала е, че се състои от еднофамилни сгради, изградени по индивидуални проекти в парцели със средна големина от 1500 кв.м, заобиколени от много естествена гъста растителност – стари високи дървета и богато разнообразие от храстовидни видове

Архитекти: : URBANA– Jose Fernando Vazquez-Perez& Rafael Castro Montes de Oca
Местоположение: Рио Пиедрас, Сан Хуан, Пуерто Рико
Реализация: 2007-2009 г.
www.urbana-arquitectura.com

Самата къща е разположена в ъглов парцел и с основна ориентация юг-изток. Проектът първоначално е бил за значителна реконструкция на съществуваща и построена през 1950 г. къща, но се оказва, че по редица, включително и икономически причини, рехабилитация на старата постройка е невъзможна. Това налага да се изготви абсолютно различен проект за нова сграда, но в духа на архитектурните традиции за региона.

Като основа се залага на облика на традиционната испанска „двор-къща”, за която е характерно разполагането на
сградата в П-образна форма с център вътрешен двор с басейн и отворена само от една страна към околността. В
резултат се получава едно преосмисляне на местните южни архитектурни традиции и влиянието на мавританския
стил, пречупени през съвременен поглед, водещ до създаване на една модерна и функционална сграда, но с елементи
на препратка към старинни образци и символика.


В архитектурно отношение в силуета на сградата доминира един основен и масивен обем, и поредица по-малки правоъгълни постройки, разположени по периферията на вътрешния двор.

Предната фасада на къщата напомня за добрите практики в изискания стил на ислямската архитектура – акцентът пада върху решетката от фино изработено ковано желязо, която има по-скоро декоративна стойност, отколкото защитна. В основната сграда е разположен общирен дневен тракт, включващ всички функционални и социални кътове – дневна, кухня и трапезация, а по-личните – спални и хоби-помещенията, са проектирани в страничните тела.

Големи френски панорамни прозорци свързат и същевременно отделят модерно обзаведения хол от вътрешния двор, който определено най-вече привлича вниманието на всеки посетител. На фокус в двора е правоъгълният повдигнат басейн, заобиколен от отлична ливада и високи стари дървета по оградата на парцела.
Тук са стуктурирани два къта за отдих – на открито, непосредствено пред хола, и в покрит с навес кът до басейна. Стената на този кът е като „перфорирана” с правоъгълни ниши– още една характерна особеност на местната традиционна архитектура.

Плавен преход между интериора на къщата и екстерирното пространство модулират множеството дървени перголи и решетки на прозорците, които допринасят за смекчаване на силата на слънчева светлина.

Друга забележителност на къщата е изграденият „зелен” покрив на основната част от сградата – градината на плоския покрив предоставя още един кът за отдих и прекрасна панорама към околността. Актуални и ефективни иновации, използвани при изграждането на сградата, са система за събиране и пречистване на дъждовна вода, както и соларни панели, свързани с бойлери за производство на топла вода.

 

Много интересен и добър подход е използван при проектирането и построяването на тази къща – как стари архитектурни стратегии се вплитат и трансформират в едно съвсем съвременно решение от гледна точка на застроените обеми и откриването им към околната среда чрез максималното използване на изобилието от светлина в Карибския басейн. Ако може да се използва термин като архитектурна хибридизация, то тази къща е точно такъв образец.

Споделете тази публикация

Post Comment