Екзотична резиденция в Сингапур

Къща в Сингапур

Тази къща, наподобяваща с архитектурата си силует на риба, е проектирана от студио Guz Аrchitects и се намира в Сингапур. Основната идея на архитектите е тази екзотична сграда да осигурява тясно взаимодействие с природата като цяло и в частност с околния пейзаж.

Къщата-риба е модерен вариант на типичното тропическо бунгало и чрез архитектурния си прочит е напълно интегрирана в околната среда и климат.

Преобладаващите открити пространства и панорамни остъкления стимулират естествената вентилация и осигуряват безпрепятствена гледка към морето.

Една от забележителностите на сградата, допринесли за получаването на наименованието й, е устременият напред и изнесен над басейна във вътрешния двор  корпус – отстрани скосеният силует напомня остроноса рибна фигура.

Тук, на същинското второ ниво е предвидена да бъде разположена дневната зона, а непосредствено под това ниво е организиран кът за отдих край басейна.

Извитите форми на покрива наподобяват люспи на риба

 

Друга заслуга за асоциацията с водните обитатели внушават извитите форми на покрива, който не е плътен, а се състои от отделни наслагани части,  наподобяващи с формата си морски вълни от една страна, а от друга – формата на гмуркаща се риба.

За това възприятие допринася и частичното покритие с фотоволтаични панели, които заради специфичната си  визия напомнят рибешки люспи. Чрез тези панели се осигурява достатъчно енергия за дома, а на останалите част от покривното покритие е изграден „зелен” покрив – градина, предлагаща още допълнително  пространство за отдих.

Разкошният басейн, в който като че ли е уловена в капан частица от същинското море, е заобиколен от богата естествена и декоративна растителност.

Цялостната архитектурна визия и структура на къщата впечатляват с нестандартната си концепция, довела до успешното вписване на сградата в околния пейзаж, което, благодарение на таланта на архитектите, не става за сметка на функционалността й.

 

http://www.guzarchitects.com

 

Споделете тази публикация

Post Comment