Модерна къща край езерото Цюрих

Къща или архитектурна минималистична скулптура?

 

Тази изключително модерна сграда с прекрасна гледка към езерото Цюрих не е просто поредната къща, разположена сред прекрасен пейзаж.

По-скоро изпълнението й наподобява интересна архитектурна скулптура, в която авторът е търсил възможно най-тясно взаимодействие между  максималната свобода в пространствата и ефективна социалната комуникация на обитателите.

Къщата е проектирана от архитектите на студио Gus Wustemann.

Въпреки че избраният архитектурен модел е в съвремен модерен стил, къщата ясно се разграничава от останалите  сградни структури от същата категория, разположени в околността.

Къщата е проектирана и организирана в съответствие с изискванията за функционалност на собствениците.

В резултат при планирането й, в сградата са обособени  на три зони, съвпадащи с трите етажни нива.

Първата зона съвпада с нивото на земята – това е пространството, предназначено за децата. Тази голяма площ се отваря към градината и вътрешния двор като предлага и непосредствен достъп до плувния басейн.

Втората зона е споделено пространство, което включва кътовете  за социална комуникация в жилището.

Третият последен етаж е частна зона, предназначена за ползване единствено от родителите.

Проектът на къщата се фокусира предимно върху функционалното използване на пространството и значително по-малко върху външния вид.

Друг фокус, върху който се концентрират архитектите, е максималното вплитане на панорамата към езерото в интериорното решение на сградата, изпълнено в стил семпъл минимализъм.

Елегантният дизайн очарова и с почти  екстравагантното използване на стъкло и камък, които  са двата основни видими компоненти на тази модерна интериорна структура. За разлика от други съвременни домове, в които към групата на използваните материали се числи и дървото, то тук то почти отсъства.

Всички функционални помещения са като взаимосвързани елементи, които съставят конструкцията на архитектурната скулптура.

Големите витринни  прозорци по цялата фасада на къщата откъм вътрешния двор оптически увеличават жизненото пространство.

Заради стъклената си фасада  вечер сградата се забелязва отдалеч на фона на притихналия езерен пейзаж, без да се губи ни най-малко от степента на неприкосновеност  на личния живот на  обитателите.

Всеки един от етажите на къщата притежава тераса с прекрасен изглед към околността, но със сигурност най-внушително изглежда тази на третото ниво.

Точно там е организиран и кът за отдих на открито – от това място родителите могат  да се наслаждават на чудесната гледка и приятни мигове с приятели, както и директно да надзирават игрите на децата край басейна.

Каменно стълбище, преливащо в пешеходна пътека, краси площта около басейна и допринася в голяма степен  за уникалността на къщата.

Адекватният подход при архитектурното проектиране и ефектното вписване на стъклото в силуета на сградата са довели до създаването на  изключително модерен дом на брега на прекрасното езеро Цюрих.

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment