Поглед отвътре към една магическа къща

Фантазии вдъхновяват архитектурна реалност

 

Човешката фантазия винаги е била най-големият източник на вдъхновение, но не всеки от нас има необходимите умения, познания и смелост, за да претвори своите в реалност.

Не така стоят нещата с тази странна къща, чийто архитект, строител и пръв собственик е архитектът Андре Улрих. Наименованието, което той дава на своя уникален дом, е Magic Mushroom House.

Има поне 2 обяснения защо къщата, която се намира в курорта Аспен, е наречена „Магически гъби”.

Едното е простичко – целият декор в интериорното решение е основан на използването на натурално дърво, скали, покрити с мъх и пълзящи увивни растения. Почти като истинска, закътана в някоя планина тъмна и влажна пещера.

Другото е свързано с времето, когато е проектирана и построена – строежът е завършен 1973 г.

Курортът Aспен в Колорадо отдавна е установен като любима зимна дестинация за богатите и известните, а през 70-те години, хипи-вълната е на върхови позиции.

Архитектът Андре Улрих  не само се присъединява към обществото на „децата на цветята”, търсещи красота и яркост, силно изразяване на индивидуалността, черпещи за това вдъхновение от различни халюциногени, но и претворява своите фантазии точно в тази къща.

Цели 6 години той вгражда виденията си в Magic Mushroom House.

Въпреки, че вероятно според мнозина това не е най-практичното или архитектурно издържано решение, къщата безспорно е красива, а знаменитости като Анди Уорхол и Хю Хефнър са били нейни гости.

Спираловидни форми, просторни открити пространства и естествени материали са се смесили по неподражаем начин в забележително колоритен дизайн.

Извити стълби, парапети без тераси на различни нива, високи тавани, прозорци с различни размери  и причудлива декорация оформят свободния дух на интериора, характерен за контра-културата, изповядвана от младите хора през 70-те години на миналия век.

В цялата къща с приблизителна обща площ 6000 кв.м могат да се изброят 12  полунива, на които са разположени различните помещения – стаи, коридори и тераси.

Към настоящия момент къщата е собственост на Петър и Пати Финдли, които са запазили почти напълно автентичния вид на сградата.

Не знаем какво е усещането да живееш постоянно в подобен дом, но със сигурност не е никак скучно!

 

Галерия:

Споделете тази публикация

Post Comment