Нещо старо + нещо ново = уютен съвремен дом

Как изоставена конюшня се трансформира в модерна къща

 

Тази чудесна къща се намира в провинция Касерес на автономната област Екстремадура в Испания.

В превод от латински Екстремадура означава „издръжлив на екстремности“ или както казват хората там – „три месеца зима, девет месеца ад“.

Вероятно точно сухото, горещо и безводно лято може би е била причината за изоставянето на масивната каменна постройка, използвана някога като конюшня – поне до момента, в който новите собственици се обръщат за съдействие към архитектите от студио Ábaton Architects.

Задачата на архитектите е да трансформират изцяло постройката с обща площ 322 кв.м в стабилен и уютен  дом чрез пълна рехабилитация в съответствие със съвременните изисквания за устойчива архитектура.

Здравите каменни зидове са само основата, върху която се извършва пълното преобразяване.

Снабдяването с елекричество за твърде отдалечената от достъпни източници постройка е бил сериозен проблем, който се решава с помощта на поставянето на фотоволтаични панели и допълнителни акумулатори, които да осигуряват светлина и топлина и през зимата.

В интериорната концепция на дома са използвани естествени материали като камък и дърво, съчетани в духа на местната традиционна архитектура.

Въпреки всички модерни нововъведения, дизайнът е напълно издържан в унисон с характерните особености на автентична испанската провинциална къща.

И може би само огромните портални плъзгащи врати напомнят, че някога обитатели на тази сграда са били не хора, а техни добри работливи приятели –  конете.

Ако сме провокирали любопитството ви, то нека се разходим заедно из този дом, в който нещо старо и нещо ново се срещат успешно, благодарение на вещата намеса на архитектурна мисъл, ценяща традициите!

 

Галерия:

 

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment