Пресечна точка между Хичкок и Франк Лойд Райт

Къща, вдъхновена от филм и архитектурни шедьоври

 

Честно казано, не сме правили проучване дали майсторът на трилърите и световноизвестният архитект са се познавали и срещали, но къщата, която представяме, е създадена със заимствано вдъхновение от творчеството и на двамата.

Архитектите от  американското студио в щата Тексас Charles Todd Helton , проектирали разкошната сграда, признават, че са били особено впечатлени и вдъхновени от една сграда, присъстваща във филмова мистерия от 1959 г., режисирана от Алфред Хичкок и с участието на Кари Грант – “Север северозапад”.

А преклонението пред великия архитект е ясно разбираемо – отворените пространства с високи тавани и огромни прозорци носят усещане за неговия стил.

Дори да гледаме днес този филм, ще трябва вероятно доста да се взираме, за да разпознаем обекта, който визират архитектите, но и едва ли е необходимо – настоящата сграда сигурно е доста по-впечатляваща, а и можем лесно да я разгледаме.

Докато филмът разказва история за объркана самоличност, то в луксозната резиденция, намираща се близо до Хюстън, място за объркване няма – всичко е проектирано и изпълнено с прецизност във всеки един детайл.

Строежът на сградата  е завършен през 2011 г.

Фасадата на луксозната къща откъм улицата се отличава с компактни форми и стени, облицовани с камък и дърво, докато противоположната фасада към вътрешния двор е с грандиозни прозорци, разкриващи напълно панорамната гледка към плувния басейн на 2 нива с прилежащи три водопада.

Нощен изглед

Архитектурният разкош тук се състои от две части – основна двуетажна сграда и малка къща за гости. Общото между двете сгради е преди всичко елегантният дизайн.

Каменните облицовки и естественото дърво от фасадите са използвани като логическо продължение и в интериорните решения на всички помещения, включително и спалните.

Огромната дневна зона в основната къща може чак да ни подтисне с размерите ни, но не можем да отречем, че всичко в интериора е издържано и стилно.

Бар-плотът отблизо

Зоната за социална комуникация е проектирана на полунива – в по-ниската част е дневният кът за отдих с камина в централната част, изпълняващ ролята и на музикален салон при необходимост.

В по-високата част е разположена кухнята, отделена с голям бар-плот със стъкло в горната си част.

Друг бар-плот, разположен перпендикулярно, разделя основната трапезария от кът за закуска в кухнята.

Откритият басейн на две нива следва наклона на терена, а в противоположния край на вътрешния двор спрямо основната сграда, е разположена кокетната къща за гости.

Едва ли сред нас ще се намери някой, който да не се е възхищавал на произведенията на Хичкок и шедьоврите на Франк Лойд Райт, но и архитектите на тази къща заслужават адмирации, че са последвали вдъхновението си!

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment