С любов към природата

Необикновена къща в Австрия

Вероятно от пръв поглед ще установите, че тази къща излиза извън рамките на всякакви стандарти. Всичко в нея е странно – и архитектурната форма, и фасадното оформление, та дори и стълбите, които не водят никъде…

Къщата се състои от кубични модули, покрити изцяло с тревни чимове.

Тази странна сграда е съвсем реална и е проектирана от архитектите  Albert Josef Ortis и Reinhold Weichlbauer. Строежът й е реализиран през 2009 г.

Зелената архитектурна приумица е разположена сред живописна природа край градчето  Frohnleiten, Австрия.

Къщата се състои от кубични модули, покрити изцяло с тревни чимове. Намерението на архитектите е да създадат архитектурен продукт, който изцяло да се интегрира в околната среда. Погледната отстрани, сградата дори прилича на странно дърво с кадифено мека зелена корона.

Погледната отстрани, сградата дори прилича на странно дърво с кадифено мека зелена корона.

Всички елементи по фасадата изглеждат така, сякаш строителите са сбъркали при реализирането на архитектурния план. Всичко е обърнато и нищо не изглежда на правилното си място.

Врати и прозорци служат вместо парапети, други детайли сякаш рязко изскачат от нищото извън контекста на фасадата. Терасите не са там, където всеки традиционалист би очаквал да бъдат, стълбите тръгват в дадена посока, но не стигат до някаква крайна точка.

Цялата сграда изглежда като една странна фантазия, плод на изключително силно развито въображение, но едно е сигурно – от нея лъха любов и преклонение към природата.

Не ни е известно как се чувстват собствениците на този дом, но вероятно са горди от факта, че едва ли ще бъде построена къща-еквивалент на тяхната някъде по света!

Галерия:

www.ortisbau.at

Фотограф: Peter Eder

Споделете тази публикация

Post Comment