Очарованието да живееш в плаваща къща

Inachus – нова концепция за живот в града

Обикновено се възхищаваме (и завиждаме не особено благородно) на хора, които могат да си позволят да живеят на разкошните си яхти, когато и в която точка на света си пожелаят, но не за този стандарт и начин на живот става въпрос, а за новия речен бог – плаващата къща Inachus.

Създатели на този уникален проект, който съчетава всички характеристики на модерна съвременна къща и предимствата на мобилността, са дизайнерите от великобританското Sanitov Studio.

Проектът Inachus носи наименованието на един от речните богове в древногръцката митология – древен цар на Аргос, а представянето на плаващата къща е през август тази година, по време на Лондонския фестивал на дизайна.

Чрез къщата Inachus дизайнерите целят да покажат как може да се намерят алтернативи на  пространството в съвременните градове, които стават все повече и повече претоварени.

Inachus представлява двуетажна къща-лодка, която може би е по-подходящо да се определи като плаващо хай-тек  имение, защото е модерна умна сграда, голяма част от чиито системи могат да се управляват само с един смарт телефон.

И не само – къщата е построена в съответствие с всички изисквания за устойчива и „зелена” архитектура –  Inachus няма отоплителна система, защото е силно изолирана, структурата й  херметически затворена,  прозорците са с тройни стъклопакети, оборудвана е с фотоволтаична система за доставка на енергия  и механична вентилация с рекуперация.

Топлината се генерира от човешкото тяло и работата на различните устройства и машини в дома. Капандурите на правилните места и големите прозорци позволяват свободното навлизане на слънчевата светлина, а когато е необходимо, красивите жалузи на фасадата предпазват от високите температури навън.

Изграждането на водното жилище включва използването на устойчиви и рециклируеми материали като бързо растящ бамбук, повторна употреба на индустриална дървесина и рециклиран бетон.

Къщата Inachus е решена на два жилищни  етажа, а на покривната тераса са обособени кът за барбекю и кът за релакс с джакузи.

Дизайнът на плаващата къща напомня на очарователно скандинавски бунгало. Най-привлекателният елемент от външната страна  несъмнено са  оригиналните  жалузи по фасадата.

Простота е името на играта с обемите в пространството – светлите  дървени подове и белите стени  са като перфектно подготвено платно, върху което всеки собственик би могъл да постави своя характерен отпечатък.

На първото ниво са разположени социалните зони – кухня, трапезария и дневна, а на второто са спалните.

Многофункционалната  входна зона  впечатлява с декорацията с „жива зелена стена”, а всички помещения в къщата на вода по нищо не се отличават от подобни функционални пространства в кое да е модерно жилище.

Плаващата къща Inachus  надвишава по редица показатели концепцията на нормална къща, изградена по традиционен начин и не е никак изключено в близко бъдеще по водните басейни да се появяват все повече наследници на прототипа.

И  за да изпреварим въпросите колко би струвало да избереш такъв вариант за начин на живот – цената за изграждане на плаващ дом започва от US $ 1.2 млн., но без разрешителните документи за акостиране.

В момента прототипът Inachus, представен в Лондон, се продава с 60-годишен жилищен лиценз за акостиране за US $ 3,65 млн.

 Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment