ЖИЛИЩА

Архитектура Архитектурни проекти

В равновесие с природата: „Къщата на равноденствието”

Астрономическа идея и концептуален модел за връзка с природата намират реализация край Каварна

 

„Къщата на равноденствието” на арх. Борислав Игнатов получи голямата награда на Съюза на архитектите на националния преглед  „Българска архитектура” ,  провеждащ се на всеки две години.

Сред представените 156 проекта, журито с председател арх. Огнян Симеонов единодушно избра за победител къщата, изградена край Каварна.

Това е второ отличие на САБ за арх. Игнатов, който през 2010 г. заслужи приза за иновативност с международно признатата Къща Дърво край Варна.

„Къщата на Равноденствието” е частна резиденция със  ЗП = 228 кв.м и РЗП = 515 кв.м.

Разположена е край Каварна, на ската непосредствено над голф игрището „Тракийски скали”, с невероятна гледка към морето.

Основна цел на проекта е постигането на съвременно жилищно обитаване в пълен унисон с природата. Хоризонталната ненатрапчива сграда, вмъкната в скалистото плато, позволява на обитателите си да се наслаждават дискретно на морската панорама и на околната природа, без да я видоизменят.

Впечатляваща е и връзката на къщата с космоса и астрономията: тесен остъклен процеп в покрива пропуска обедното слънце вътре в дневната върху линейна скала на пода и стената, което превръща къщата в слънчев календар.

Ежедневното движение на слънчевото петно по скалата разкрива плавния, но неумолим преход на времето от сезон към сезон и връзката му с орбиталния път на планетата. По този начин търсеното взаимодействие на сградата и нейните обитатели с природата е както на локално, така и на космическо ниво.

„Къщата на Равноденствието” притежава отлична функционалност и всички удобства на луксозно съвременно жилище. Проектирана е в съответствие с немския стандарт за пасивни къщи и американския стандард „Лийдс” за устойчиво строителство.

Наклонът на южната фасада съответства на ъгъла на лятното слънцестоене. Така горещите летни лъчи се отразяват, а приятното зимно слънце се допуска в дневната. Тройните стъклопакети на остъкляването и суперизолираната обвивка на сградата осигуряват ниски топлинни загуби в съответствие с програмата за пасивно сертифициране.

Интегрираната система за вентилация с рекуперация, която използва слънчеви панели и термопомпа за подгряване или охлаждане на свежия въздух, осигурява висок комфорт на обитаване и постига годишна консумация на енергия за отопление и охлаждане под 15 кВч/кв.м.

Загряването на битова гореща вода се извършва от същата система, а излишъкът от допълнителна мощност от слънчевите колектори през лятото се оползотворява за басейна.

Съвременните системи за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията, тройните стъклопакети на дограмата и окачената фасада правят сградата ултра ниско енергийна (консумацията на ел. енергия е няколко пъти по-ниска от тази на един апартамент).

Къщата разполага с  локална пречиствателна станция, резервоар за дъждовна вода, собствен ел. генератор, както и с малък СПА център.

Озеленият покрив на сградата, засаден с местни устойчиви тревни видове, я слива с околността, осигурявайки дискретността й.

 

Галерия:

 

За контакти и повече информация:

www.bignatov.com


Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища  


 

 

Архитектура


 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Политика на поверителност