На границата между океана и небето…

Къща с модерна архитектура на плажа

 

Погледнат отстрани, елегантният силует на тази къща сякаш действително се плъзга по вълните на океана, а над нея щедро се изсипват лъчите на топлото калифорнийско слънце…

И като че ли единствено къщата с модерна архитектура е единствената реална пречка да се съединят двете безбрежни синеви!

Разбира се, всичко това е оптическа илюзия, защото къщата е разположена на повърхността на скалист крайбрежен нос в Калифорния, САЩ, а автори на проекта са архитектите от студио Architects Horst.

Резиденцията  Rockledge  отговаря напълно на поставените от собственика условия за просторна семейна къща на плажа, където спокойствието би могло да бъде нарушавано единствено от приятни събирания с приятели. И още нещо –  всички заедно да се наслаждават на забележителните природни дадености на района и разкошната гледка към океана.

Мекият крайбрежен климат помага много на архитектите, тъй като създава условия и възможност за безпроблемното интегриране на външното и вътрешно пространство. Границите между вътре и вън, интериор и екстериор са почти само условни!

Проектното решение се състои от основна жилищна сграда и обособено самостоятелно малко крило за гости като цялата архитектурна композиция е организирана около поредица от свързани вътрешни дворове, в които е засадена предимно устойчива на суша растителност.

Огромните стъклени фасади, плъзгащи се врати и използването на еднакви материали като камък, метал и дърво в екстериорното и интериорно решение допринасят да се “разтвори” границата между пространствата.

Въпреки тази явна откритост, е постигнато умело балансиране между зоните за социална комуникация и личните пространства с цел запазване неприкосновеността на частния живот на обитателите.

Резиденция Rockledge притежава редица архитектурни достойнства, но най-явното е, както и всички брокери на недвижими имоти постоянно подчертават, „мястото, мястото и пак мястото“ – там, където океанът се среща с небето и земята!

 

Галерия:

www.horst-architects.com

Споделете тази публикация

Post Comment