ЖИЛИЩА

Архитектура Архитектурни проекти

Къща от бетон с изглед към океана

 

Тази модерна къща от бетон е проектирана от архитектурно студио Stevens Lawson Architects, а оригиналното й наименование е  Karaka Bay. Намира се в района на Окланд, Нова Зеландия. Къщата е разположена на ръба на скала с изглед към пристанището Waitemata, което на езика на маорите се превежда като “обсидиан”, заради блясъкът на океана, придаван от вулканичните скали на дъното му.

Отличителен белег на сградата е конструкцията й, която на практика представлява колекция от взаимно свързани бетонни кутии, с различни размери и пропорции. Това архитектурно решение предполага развиването на интересни интериорни пространства във вътрешността на къщата.

Сградата е проектирана на 3 нива.  Погледната във вертикал, къщата сякаш води посетителя от високия бряг към морето. Богато остъклените фасади позволяват  естествената слънчева светлина да прониква дълбоко в помещенията през целия ден.

 

Фасадата на тази къща, която не може да остане незабелязана дори и на фона на красивата околност, е от текстуриран бетон, което контрастира на гладките бетонни повърхности на интериора. Въздействащ почти драматично ефект внушават капандурите на прозорците.
Използването на естествено дърво и топлината, която визуално внася  в интериорните решения на пространствата, въздейства като контрапукт на студените праволинейни бетонни повърхности.

Вита дървена стълба с динамичен дизайн, напомнящ по-скоро произведение на модерното изкуство със спираловидните си форми, осъществява комуникационната връзка между всички нива, на които са разположени големи по обем жилищни помещения. На най-ниското ниво са разположени стаи за гости, на второто е дневния тракт, а спалните помещения са на последното, трето ниво.

 

Атмосферата в къщата е впечатляваща, резултат от силно взаимодействието между геометричната строгост на формите и чувствеността на използваните материали.


www.stevenslawson.co.nz

Bookmark and Share


Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища  


 

 

 

 

Архитектура Архитектурни проекти
 

Абонирайте се за RSS канал

НОВИ ПРОДУКТИ - магазин ЖИЛИЩА
thumb


thumb


thumb


 

Печка на твърдо гориво

Сгъваемо легло - Como

Тавански стълби - различни модели

Декоративни тухлички

Декоративни камъни

   

Горивни камери за камини

Горивни камери за камини

Декоративни пана

Декоративни панa - XPS 3D - за стени и таван

Простори

Честър - кожено кресло

Капаци за WC

Дървени градински мебели
Дървени градински мебели

  

 

Покривни прозорци

Капандури

Стъклени тухли

Стъклени тухли - размери 19 x 19 x 8 см и 19 x 9.4x 8см

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Биокамини

Облицовъчен камък

Етажерки и поставки за баня

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Политика на поверителност