Къща от бетон с изглед към океана

 

Тази модерна къща от бетон е проектирана от архитектурно студио Stevens Lawson Architects, а оригиналното й наименование е  Karaka Bay. Намира се в района на Окланд, Нова Зеландия. Къщата е разположена на ръба на скала с изглед към пристанището Waitemata, което на езика на маорите се превежда като “обсидиан”, заради блясъкът на океана, придаван от вулканичните скали на дъното му.

Отличителен белег на сградата е конструкцията й, която на практика представлява колекция от взаимно свързани бетонни кутии, с различни размери и пропорции. Това архитектурно решение предполага развиването на интересни интериорни пространства във вътрешността на къщата.

Сградата е проектирана на 3 нива.  Погледната във вертикал, къщата сякаш води посетителя от високия бряг към морето. Богато остъклените фасади позволяват  естествената слънчева светлина да прониква дълбоко в помещенията през целия ден.

 

Фасадата на тази къща, която не може да остане незабелязана дори и на фона на красивата околност, е от текстуриран бетон, което контрастира на гладките бетонни повърхности на интериора. Въздействащ почти драматично ефект внушават капандурите на прозорците.
Използването на естествено дърво и топлината, която визуално внася  в интериорните решения на пространствата, въздейства като контрапукт на студените праволинейни бетонни повърхности.

Вита дървена стълба с динамичен дизайн, напомнящ по-скоро произведение на модерното изкуство със спираловидните си форми, осъществява комуникационната връзка между всички нива, на които са разположени големи по обем жилищни помещения. На най-ниското ниво са разположени стаи за гости, на второто е дневния тракт, а спалните помещения са на последното, трето ниво.

 

Атмосферата в къщата е впечатляваща, резултат от силно взаимодействието между геометричната строгост на формите и чувствеността на използваните материали.


www.stevenslawson.co.nz

Bookmark and Share

Споделете тази публикация

Post Comment