Двете различни лица на една къща

Класически и модернистични елементи в стилен съюз

 

Всички обичаме изненадите, но само когато са приятни, нали? Защото не винаги това, което видиш някога някъде, е всъщност това, за което си го мислил…

Може и да звучи доста объркано, но в случая с къщата, която са проектирали архитектите от австралийското студио Canny, това, което виждаш отпред, изобщо не разкрива какво се крие само няколко стъпки зад границата на първото впечатление!

Всъщност, имаме предвид, че предната фасада на резиденцията Hawthorn, е твърде традиционна и въпреки чудесния зелен двор отпред, не е нещо, което да предизвика небивало възхиение.

Защото същинската архитектурна прелест на модерната сграда се разкрива само пред поканени на гости близки и приятели. Вероятно на някого може и да се стори странно, че собствениците не желаят да излагат на показ достойнствата на своя дом, но има и хора, които ценят уединението си и държат на спокойствие в ежедневието си.

Голямото  предизвикателство за архитектите  е било следното  изискване на собствениците: да проектират модерен дом за семейството с 3 деца в тийнейджърска възраст, който да съдържа комбинация от независими центрове, за да имат всички своята зона на комфорт и уединение.

С помощта на умело смесване на класически и съвременни модерни прийоми по елегантен и стилен начин, това се случва.

Къщата е проектирана с  традиционно изглеждаща предна фасада, която се вписва идеално в околния пейзаж и красиво озеленен двор. Стъпка навътре и всеки новодошъл бива буквално заслепен  от стилния  ергономичен интериор, елегантни  мебели и неутрална цветова палитра в бяло и кафяво, която е използвана в концепцията на целия дом.

Впечатляващото архитектурно решение в задната част на къщата се основава на строги геомерични изчистени форми и остъклени от пода до тавана фасади.

Големият  басейн във вътрешния двор е придружен от визуално ясно  различима малка градинска къща, която с извитите си форми напомня на  сърфист, носещ се по гребена на дългоочаквана вълна.

На  първото ниво на къщата са разположени зоните за социална комуникация – дневна, кухня, и трапезария.

Организирани са два самостоятелни дневни къта за отдих – за да може всяка възрастова група в семейството  да се забавлява или почива поотделно и според предпочитанията си!

Модерната кухня в бяло и просторната  трапезария са визуално свързани с  очарователно изглеждащия  заден двор.

На второто ниво на къщата са разположени спалните помещения, включително и стаи за гости.

Външните пространства за развлечения покрай басена са защитени от атмосферни влияние  като със своеобразен балдахин чрез бетонова изнесена козирка с интересни  капандури и монтирани външни отоплителни тела. Това решение позволява комфортно пребиваване на открито през всички сезони.

Всички тези архитектурни елементи са внимателно проектирани и интегрирани в околния пейзаж.

Красиво съчетание от функционалност, комфорт и изискана елегантност – това е най-общото описание на тази стилна къща с две архитектурни лица.

 

Галерия:

www.canny.com.au

Споделете тази публикация

Post Comment