Къща на брега на Тихия океан в Мексико

Модерна архитектура с поглед към океана

 

Всеки, който се възхищава малко или повече на мощта на океана и обича близостта на пенливите вълни и соления дъх на морския бряг, едва ли ще остане безразличен към  тази къща.

Защото тя е разположена точно над брега, а от нея се разкрива гледка на една ръка разстояние към разбиващите се отдолу гневни или само палави вълни, както и към безкрайната водна шир.

Къщата се намира в Мексико, на един от най-красивите плажове на щата Халиско (смята се точно този щат е родината на мексиканската гордост – текилата).

Сградата е проектирана от студио Elías Rizo Arquitectos.

В архитектурата на Casa Almare, каквото е наименованието на къщата, основната фокусна точка е океанът – целта е не само къщата да изглежда като естествено продължение на брега, но и от всяка една част от нея да има панорамна гледка към морската синева.

Създадено е усещане, че сградата сякаш се намира на километри от сушата и се носи по океанските вълни.

Голям принос към това възприятие имат  конзолният кей и басейнът, разположени сякаш в опасна близост до океана отдолу – в действителност обитателите са защитени от стъклен парапет на слънчевата веранда.

Достъпът до сградата е от нивото на улицата, където са разположени и гаражите, а самата къща е изградена по-ниско по склона.

От порталния вход се стига до последното ниво на къщата, откъдето вече се слиза към по-ниските етажи – тук е разположен кът за отдих и открит бар, откъдето собствениците и приятелите им да се наслаждават отвисоко на уникалната панорамна гледка.

Общо къщата съдържа  4 нива – на първото е просторна  дневна зона, а на останалите етажи са разположени 2  частни зони за сън, оформени като самостоятелни апартаменти.

Предната фасада на къщата е изцяло остъклена и нищо не спира гледката към океана, дори и от банята, но това не е проблем, защото единствените съседи наблизо са прелитащите птици и морските обитатели.

Използването на много дърво в мебелите и декорацията на  на къщата продължава логично плажната тема в интериорния дизайн.

Кухнята е изпълнена в бяло и графитено сиво – всички плотове са облицовани с гранит.

Кътовете са отдих и трапезарията са с преобладаващо присъствие на белия цвят и натурално дърво в обзавеждането.

Едната от спалните е изпълнена в романтичен стил – легло с балдахин и килим от волска кожа създават уютна атмосфера.

Другата спалня е в модерно изпълнение, с  облицовка от дърво на една от стените – използван е същият материал, от който са изработени и  мебелите.

Баните, обзаведени луксозно, имат панорамен изглед към околния пейзаж.

Непосредствено до басейна са ситуирани кътове за отдих с удобни шезлонги, както и кът за хранене на открито с голяма маса.

Не само гледката към океана, разкриваща се от тази мексиканска модерна къща, спира дъха – самата сграда предизвиква с архитектурните си форми и интериорно решение възхищение и немалка доза завист!

 

Галерия: 

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment