Къщата, която посреща и изпраща слънцето

Модерна архитектура на хълма над залива на Сан Франциско

 

Всеки ден да посрещаш и изпращаш като верен страж на поста си кораби и яхти, които идват и си отиват от залива на Сан Франциско?!

Всъщност, подобна роля сякаш изпълнява тази модерна къща, грациозно заела върха на крайбрежен хълм над залива

Този дом-мечта е създаден от архитектите от студио Swatt Architects Miers, а истината е, че собствениците са живели много дълго на същото това място, а новото им жилище е резултат от пълна реконструкция на някогашната фамилна къща.

Най-голямото предимство на терена са, разбира се, изложението и великолепният изглед към залива от юг, изток и запад, осигуряващ спираща дъха панорамна гледка.

В отговор на това изключително местоположение,  новата сграда е почти изцяло плътна от северната страна, и същевременно почти пък напълно открита към останалите посоки благодарение на обилното остъкляване на фасадите.

Панорамните прозорци и драматичните конзолни разширения на покривната конструкция свързват безпроблемно вътрешните обеми на пространството с околния пейзаж, размивайки почти напълно границата вътре-вън.

Това е едно от онези мечтани жилища, в които съвсем ясно можете да представите себе си с чаша вино в ръка, блажено отпуснати в удобните мебели в приятната компания на стари приятели!

Просторната дневна зона, обединяваща кухнята, трапезарията и хола, е окъпана в светлина – дори сутрин като че ли човек може да докосне с ръка изгрева на слънцето, а вечер да изпрати с усмивка залеза му…

Обзавеждането прави впечатление с изчистените си  линии и избраните земни тонове в пясъчно бежово и топло кафяво с фини изблици на оранжево, лилаво и червено за динамичен контраст.

Вградената хоризонтална камина е определено звездата в интериорното пространство – облицована в слънчево жълто-оранжеви панели на фона на каменен зид, тази структура е ярък представител на съвременната модерна естетика.

За да се запази неприкосновено личното пространство на собствениците, спалните са разположени в задната част на къщата.

Като истински правоъгълен прохладен оазис е басейнът, разположен във вътрешния двор, който погледнат отстрани, сякаш заплашва да прелее към залива…

Разбира се, това е само оптическа илюзия, а около него терасовидно е разположена тучна ливада, изпъстрена с местни видове дървета и храсти, които наред с покривните конзоли осигуряват сянка на обитателите на къщата.

Тази сграда съвсем основателно можем да наречен модерен  архитектурен шедьовър, защото притежава всички необходими качества – функционални пространства, изключително атрактивна визия и почти скандално красив изглед!

Дали и вие ще се присъедините към нашето мнение?

 

Галерия:

 

www.swattmiers.com

Споделете тази публикация

Post Comment