Къща със спираща дъха панорама

Вила А край гр. Линц, Австрия

Има къщи, които само като ги погледнеш, изпитваш неистово желание  да живееш в някоя от тях. Не само заради забележителните архитектурни обеми и вътрешен дизайн, а заради мястото, на което са разположени. Всъщност, нали специалистите по недвижими имоти са формулирали 3-те най-важни условия за успешното реализиране на всеки имот: мястото, мястото и пак мястото, където е разположен!

Вила А, проектирана от австрийското архитектурно бюро Najjar & Najjar Architects, е точно от типа къщи, които биха са харесали на всеки. Разположена е на склона на Pöstling Berg край гр. Линц – столицата на провинция Горна Австрия.

Това разположение има въздействащо на всички сетива достойнства – разкриващата се панорама към града и околността направо спира дъха! Зашеметяващата гледка вдъхновява архитектите, които създават един невероятно умело интегриран сред природните дадености проект.

След преминаване покрай плувният басейн, разположен на просторната тераса пред къщата, предстои влизане в основното ниво на къщата, която е частично вкопана в склона – в сутерена са разположени фитнес и уелнес съоръжения, офис и зала за игри за деца. Гараж и хоби-работилница са също вкопани в хълма, от северната страна на сградата, където е и подходната алея, отклоняваща се от основния път.

Откъм улицата фасадата на сградата е плътно изградена от естествен камък, което осигурява необходимата доза интимност на обитателите. А другите фасади са максимално остъклени – напълно отворени към зашеметяващата панорамна гледка.

Първото ниво е приютило дневната зона, която представлява просторно отворено пространство, изградено на различни полу-нива, в което всеки функционален кът е само на няколко крачки един от друг.

Това чувство на откритост се усилва чрез използваното пълно остъкляване, което размива границата между отвътре и отвън – от цялата дневна зона има поглед към фантастичната панорама. Намерението на архитектите е да обхванат различните функции в една обща открита площ чрез точно балансиране на практичните особености в рамките на обединеното пространство.

Нощната зона, където са спалните помещения, е на второто ниво, което е достъпно чрез вътрешни стълби.

Покривът на къщата е от метална конструкция, облицована с алуминиеви панела. На южната и западната страна на сградата е изградена покривна конзола, излизаща извън рамките на терасата така, че да се осигурява ефективна защита от слънцето през лятото.

А през зимата ниско стоящото слънце огрява и затопля вътрешното пространство. Монтирани са и слънчеви колектори на покрива в унисон със съвременните актуални тенденции за “зелено строителство”, както изискват европейските стандарти за енергийна ефективност.

Грациозна, архитектурно впечатляваща и със забележително местоположение – тази къща наистина може да провокира благородна завист у всеки, който я е посетил или поне виртуално разгледал!


www.najjar-najjar.com

Споделете тази публикация

Post Comment