Къща като кораб

Архитектурна форма извън рамките на стандарта

Един поглед само към тази къща те карат да се усмихнеш – малка, спретната и особено симпатична. И не само заради това – тя напомня корабче, което се носи не в морето, а по зелена ливада.

.

Къщата е разположена в Bethesda, Maryland, северозападно от столицата на САЩ – Вашингтон. Проектирана е от архитектурно бюро Shinberg. Levinas Architectural Design.

Основният замисъл на архитектите е да постигнат един съвремен диалог между старо и ново, традиционно и модерно, между класическата визия на тухлена къща в колониален стил и новаторски архитектурен подход.

Силуетът на сградата наистина наподобява формите на кораб, който сякаш е закотвен между каменни стени.

Тази препратка е постигната чрез извитите обеми в своеобразния корпус на части от фасадата и “летящия” покрив от една страна, а от друга – с традиционно покритата с камък част от фасадата. Тази компилация се развива логически и във вътрешния обем на къщата.

Там, където визуално изглежда, че пробива носът на кораба, в интериорното решение е изграден кът за закуска в дневната зона, заемаща първото ниво на сградата. Съвсем отделно е разположена трапезария с голяма дървена маса. Кът за отдих е организиран пред декорирана с естествен  камък стена – тук е своеобразният социален център за комуникация на семейството.

Отделните функционални кътове плавно преливат един към друг – такава е била и целта на архитектите, търсещи най-добрия вариант за изграждане на гъвкаво пространство, обогатяващо ежедневните навици и обичаи на семейството.

 

Интериорът е модерен, в перфектна хармония от тонове: зелено, сиво, кафяво и бежово. Освен модерни мебели, има и различни  декоративни аксесоари предмети, които оживяват атмосферата като: интересни лампи, детски рисунки, сувенири и т.н..

Спалните помещения са разположени на второто ниво на къщата.

В дворното пространство е ситуиран кът за хранене на открито сред свежите аромати на цветя и храсти, заобикалящи сградата.

Първото впечатление, че тази къща е невероятен съвремен дом, основателно приличащ на кораб, не се променя до края, след макар и краткия анализ на интериора, и екстериора.

Оригиналният творчески подход на архитектите създава една модерна архитектурна форма, изцяло разграничена от стандарта.

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment