Живот в прегръдките на земята

Земни къщи в Швейцария

Това китно селце от странни къщи не е зрителна измама. То е съвсем реално и се намира в Dietikon, Швейцария. Състои се от група къщи с площ от 60 кв.м до 200 кв.м, разположени в парцел от 4000 кв.м.

Всички 9 сгради са групирани около малко езеро, откъде са централните входове на скритите в терена къщи. Дневните зони са ориентирани към юг, а нощните –  на север.

Да живееш със земята?
Всъщност, това е една много оригинална и съвсем ясно обоснована алтернатива, разработена от арх. Peter Vetsch.  Неговата концепция е изградена на максимата хората да живеят не по или в земята, а заедно с нея.

Традиционно къщите се изграждат върху земята и така на практика сградата е “във въздуха”, което води до загуба на топлина и влага, а външната обвивка на самата сграда се амортизира във времето. При концепцията на арх. Peter Vetsch за строителство на къщи, земята се използва като изолационен одеало,  ефективно  предпазва жилищната сграда от дъжд, ниски температури, вятър и природни стихии.

Конструкцията на една такава къща може да бъде много гъвкава, в съответствие с индивидуалните желания на всички собственици, които се вълнуват от проблемите за опазване на околната среда и от икономия на енергия. Органичен дизайн, близост до природата, екологичност,  пространствено усещане и креативност характеризират земната къща, която напомня на обитаема скулпура с всички достойнства на модерна и ефективна съвременна сграда.

Макар и да се излиза от стереотипа за обичайните четири стени и прави ъгли, концепцията на земната къща използва природните дадености като предимство и цялостното й оформление е подчинено на идеята за опазване на околната среда. Архитектурното и интериорно оформление се базира на най-съвременни технологии и материали – обзавеждането на помещенията е на най-високо технологично ниво.

Тези еко-къщи са като жилищни  черупки, които обхващат максимален обем пространство с най-малко площ и идеална форма за спестяване на енергия. Липсата на прави ъгли и тяхното пространствено разнообразие преодолява монотонността на традиционния архитектурен дизайн. Те  напомнят за органичните форми на Антонио Гауди, както и донякъде на стила Арт Нуво в архитектурата.

Зимата е прекрасна, когато си в топлата земна къща

Земните къщи на арх. Peter Vetsch са реализирани като отделни жилищни сгради или като цели жилищни комплекси

http://www.erdhaus.ch

 

Споделете тази публикация

Post Comment