КЪЩА НА РЪБА – ДРАМАТИЧНА ИГРА МЕЖДУ ОБЕМ И ПЛОЩ

Да притежаваш толкова забележителна къща, в която да може да се снима дори филм за Джеймс Бонд?! Всъщност, защо не! Именно такова е било желанието на младите собственици на тази странна за някои, но определено заслужаваща внимание, къща в Норвегия. Сградата е разположена в предградието Kolbotn, на юг от Осло, а построяването й продължава около 2 години.

Всичко започва с покупката на предизвикателен с формата си терен, чиято денивелация е около 8 м – толкова е разликата от пътя, осъществяващ достъп до парцела и горната част на хълма, на който се намира. Къщата е ситуирана не само на ръба на платото, но и архитектурната й визия е създадена на „ръба” на стандарта.

За да опазят природните дадености на хълма във високата му част, архитектите предприемат смело решение – разполагат сградата в източната част на периметъра и „изнасят” част от нея напред, във въздуха над пътя. За стабилността и здравината на конструкцията в основата й се използват поддържащи солидни стоманени колони. Достъпът до къщата се осъществява от ниската част на хълма, където преминава пътя. Там е разположен гаражът, а входното стълбище се изкачва 8 м по наклона, за да стигне до най-горното ниво, където е самата къща. Всички кому-
никационни връзки са поставени под стълбището.

Архитекти: Jarmund/Vigsns AS Architects MNAL, Местоположение: Kolbotn, Норвегия
Реализация: 2006-2008 г. ЗП: 160 кв.м

Това проектантско решение за достъп до оновната сграда запазва съществуващия натюрел на мястото като същевременно създава драматична взаимна игра между обем и площ.

Входното пространство, както и вътрешността на къщата се опитват да подчертаят тази взаимовръзка. Компактният интериор е хоризонтално организиран около входната стълба. Спалните и баните са ефективно ситуирани до коридора. Търсената връзка с природата е реализирана чрез използването в интериорното решение на много естествен дървен материал от бяла бреза.

Нестандартната и провокативна форма на къщата предполага и създаването на разчупени геометрично вътрешни пространства.

От източната си страна къщата предлага прекрасен панорамен изглед към околността, а задният двор всъщност е приобщил част от естествената приро да на хълма.

Зелената ливада плавно преминава към близката гора – това е едно от предимствата, наклонили везната във
вземането на решение за закупуване на нестандартния с местоположението си терен.Конструкцията на сградата е стоманобетонна, а фасадата е от стандартно сиво оцветени бетонови блокове.
Това решение, а и самата форма на сградата е резултат от стремежа къщата да наподобява естествен завършек
на върха на хълма – като създаден от човешки ум и ръце ефектен скален силует.

 

Споделете тази публикация

Post Comment