И градината се настани на покрива…

Къща с екологично съзнание

 

Защо градина на покрива, нейното място не е ли край къщата – ще попитат вероятно някои от вас. Така е, но когато се стремиш да направиш максималното, за да живее семейството ти едновременно в модерна и екологично издържана среда, само един двор може и да не е достатъчен!

Тази симпатична къща се намира в квартал на гр. Сан Франциско, САЩ, и е собственост на семейство с две малки деца.

2 Bar House е проектирана от архитектурно студио Feldman Architecture и представлява един модерен жилищен проект, който се състои от серия внимателно проектирани пространства с конкретна функционална цел.

Къщата е ясно разделена на зона „ден” и зона „нощ”:   на първото ниво са разположени комуникативните кътове като дневна, кухня и трапезария, а на второто – родителската спалня и две отделни детски стаи.

В квартала, в който се намира къщата, стремежът към уединеност на обитателите е подчертан чрез зелени огради от различни растителни видове, а вътрешните дворове на сградите са своеобразна колекция от приветливи градини.

Това провокира архитектите да създадат върху покрива на частично изнесеното първо ниво на къщата покривна градина, чрез която да се създаде хармонична връзка с околната среда. Идеята им е къщата да бъде един интелигентен, устойчив и модерен дом, който да предложи на своите обитатели максимална взаимовръзка с естествената природа.

Точно затова и всички помещения на приземното ниво са с панорамни прозорци и плъзгащи стъклени врати, за да се размият границите вътре-вън, а достъпът до вътрешния двор и градината да е максимално улеснен.

Усещане за още простор и свобода на пространството в дневната зона внасят и използваното естествено дърво при обзавеждането, светлото оцветяване на стените и свежи ярки акценти в покритието на някои от мебелите.

Кухнята е разположена точно под балкона пред родителската спалня, където е организиран малък кът за отдих в началото на покривната градина – поради особеностите на архитектурното решение, помещението разполага с втори горен ред прозорци и много повече естествествена светлина в сравнение с традиционните кухни.

Дървена веранда, частично покрита от „зеления” покрив, е изградена около къщата като плавен преход към вътрешния двор  с обособени кътчета за отдих на открито.

Частната зона на втория етаж е защитена от щедростта на слънцето с елегантни външни щори, които да контролират достъпа на светлина и неприкосновеността на личния живот.

В отговор на съвременните изисквания за енергийна ефективност, сградата разполага с фотоволтаична система.

 

 

Компактното и ефективно архитектурно оформление, както и включените съвременни енергийни решения, ни дават основание, макар и с усмивка, да определим, че къщата е с ясно изразено екологично съзнание!

За повече информация:

www.feldmanarchitecture.com

Споделете тази публикация

Post Comment