Като Робинзон, но не на самотен остров…

Модерна къща в обятията на естествената природа

 

Тази изключително симпатична къща е разположена на брега на остров San Juan – един от стотиците острови на едноименния архипелаг на Тихоокеанския Северозапад.

Проектът на Sunset Residence е създаден от студио David Vandervort Architects.

Въпреки близостта си до гр. Сиатъл, тази част на щат Вашингтон е запазила естествения вид на красивата си природа и все още не е презаселена. Спортисти от цял свят посещават тези места, за да карат каяк или платноходки, да ловят сьомга и пъстърва, да разпускат или да карат колело по над 800 км хълмисти селски пътища. В студените океански води необезпокоявани живеят стада косатки, а белоглавите орли са обичайна гледка.

Най-населеният остров в околността е именно San Juan, на чийто бряг сякаш е кацнала къщата.

Сградата прави впечатление от пръв поглед с проектираните си две извити стъклени стени на предната фасада, което позволява безпрепятствено навлизане на слънчева светлина и пряк поглед към красивия океански пейзаж.

В структурно архитектурно отношение къщата се състои от 2 свързани обема с конкретно функционално предназначение. В едната част е разположена зоната за социална комуникация, а в другата е организиран нощният тракт със спалните на собствениците и спални за гости.

Между двете крила на къщата е построен двоен гараж, а чрез топлата връзка над него се осъществява връзката между отделните жилищни обеми.

Фасадите на сградата са облицовани с естествено кедрово дърво и камък, а покривът е покрит с метални листове. Същите материали имат основно присъствие и в интериорното решение на къщата.

Обединяващ център на дневната зона е голяма биокамина, около която е структуриран кът за отдих. В близост са разположени кухнята и трапезарията.

Големите извити френски прозорци осигуряват чудесен изглед към забележителната панорама наоколо, както и пряк достъп към естествената  градина и къта за отдих на открито.

Основната спалня е решена в меки пастелни цветове и оборудвана с камина. Но най-добрата декорация към интериора на помещението е вдъхновяваща гледка към околния пейзаж.

Не знаем дали собствениците си пият сутрин кафето в компанията на палаво танцуващи наоколо косатки, но къщата им със сигурност е едно модерно архитектурно бижу и то на фона на великолепната природа на острова и синята безбрежност на океана.

 

Галерия:

www.vandervort.com

Споделете тази публикация

Post Comment