УМНИ КЪЩИ ЗА УМНИ ХОРА!

През последните години в архитектурата и строителството все повече навлизат постиженията на науката за интелигентната сграда, наречена  Домотика.  Това е дисциплина, резултат на Третата индустриална революция – годините след 60-те години на 20 –ти век до наши дни, която внедрява и използва в дома/сградата всички най-модерни системи на електронната, комуникационната, електротехническата, роботиката  и др. индустрии, с цел да се постигнат следните резултати:

 

 

комфорт на обитаването и повишаване качеството на живот

подобряване сигурността на обитаване

икономия на енергия

намаляване амортизациите на сградите и предотвратяване на аварии

мониторинг на процеси, параметри и  разходи по обитаване или бизнесползване

 

 

Появява се термина „антропизиране” на  сградната среда – т.е., максимално приближаване и активно контролиране /автоматизиране/ на параметрите, в зависимост от нуждите на човека – като температура, осветеност, влажност, сигурност, отваряне-затваряне на прегради, удобство при използване на домакинските уреди, възможно най-ниско енергопотребление с цел осигуряване на комфорт на достъпна цена.

Горните характеристики  определят и дефинират Интелигентната къща, а те могат да се контролират от потребителя от различни входни точки като бутони, дистанционни, гласово разпознаване, чувствителни екрани, компютърно програмиране, интернет  и др.

 

 

 

За да си представим по-лесно такава среда, може да си дадем сметка за какво мечтаем да имаме у  дома… Всеки от нас би искал да знае колко топло е през зимата в къщи и дали няма да се прибере в „ледена пещера”… Няма проблем – от офиса поглеждаме през интернет и виждаме колко градуса е в хола, в  спалнята …

Ако не ни харесва – просто кликваме и променяме с едно движение температурата!  Като се приберем и приближим портмонето си до вратата, тя се отваря – просто защо тогава ни е ключ, когато една от нашите банкови карти ни служи и за това… В момента, в който къщата „разбере”, че сте се прибрали, „отпушва” водоснабдяването /иначе то е спряно, за да няма наводнения/.

Започват да „играят” вашите любими сценарии на осветлението и електронни стенни картини, а уредбата пуска предпочитана музика! През нощта, докато спите, сензори следят за дим, газ и други неприятности, щорите са пуснати отвън…

На сутринта, след като се събудите,  с един бутон те се вдигат, кафемашината се е самоподгряла за топло кафе, а кифличките, заложени от вечерта, са изпечени и готови!  След като тръгнете за работа, къщата ви изпада в „хибернация” – всички процеси се поддържат на минимален енергиен режим, бдяща охрана от сензори и камери следят за безопасност, крадци и всякакви аварии. Ако заминете за чужбина, няма проблем – през интернета на  хотела в Алпите можете да видите и да контролирате всичко във вашия дом – дори през камерите ще видите дали чистачката работи съвестно…!

А след като не сте вкъщи и не използвате енергия, на практика това означава, че фотоволтаичните панели на покрива ви произвеждат електроенергия, която директно продавате на елекроразпределението – т.е., докато вие си почивате, вашият дом печели пари и вие можете във всеки един момент дори от телефона си да видите каква сума сте натрупали!

Всичко, описано дотук, е възможно и не е непосилно за всеки един инвеститор! Цената на подобна „хоум аутомейшън” в сравнение с ползите, които носи на собственика, е относително ниска и се  изплаща за няколко години от енергийните печалби от оптимизация на енергопотреблението и отоплението, да не говорим за комфорта на обитаване и сигурността! Подобен дом щади околната среда  и генерира по-малко въглероден двуокис на квадратен метър от обикновените строежи, а също и цената му се запазва във времето поради по-малката амортизация и добавената стойност!

Като епилог можем да заключим, че е време като решим да строим или ремонтираме, да поставим на нашия архитект и инженер въпросите за интелигентната сграда – дали няма да може и нашият Дом да получи повечко Разум.

 

арх.Александър Томов

 

Споделете тази публикация

Post Comment