Една вълшебна северна идилия…

Giethoorn – градчето, което няма  улици!

 

Малко или много, често или рядко – в зависимост от обстоятелствата, всички се отдаваме на романтични настроения по различен повод.

Но можете ли да си представите следната картина: сутрин, тръгвайки за работа, да не се качите на собствената си кола или да се устремите, тичайки към някоя от спирките на градския транспорт, а да скочите в лодка, която ви чака пред входа на дома ви?!

Защото това би бил единственият възможен начин за придвижване, ако живеете в град, който няма улици!

Не, ни най-малко не се шегуваме, защото подобен вариант е напълно допустим и то не само във Венеция!

Да, когато си представим вода, канали и нагиздени гондоли, веднага се сещаме за романтичния италиански град, но градчето, из което ви каним да се разходим заедно, се намира доста по на север – в страната на лалета, Холандия!

Малкото градче Giethoorn се намира в северната част на провинция Overijssel и има по-малко от 3000 жители.

В това уникално място придвижването става основно с лодки по красиви водни канали, които заместват същинските улици, а преминаването от бряг на бряг става пеша по дървени мостчета – около 180 на брой.

Разбира се, жителите притежава и автомобили, но им се налага да ги паркират извън границите на града.

Някога, в старата част на градчето е имало и пътища, но днес те са преобразувани на велоалеи.

Историята на  Giethoorn датира от началото на 13-ти век, когато францискански монаси се заселили в района.

В блатистите земи на околността се е добивал торф, а каналите са били изкопани за неговото транспортиране. В следствие на изкопаването на торфа, в някои участъци са се образували и редица езера.

Градчето е известно и с живописните си къщи със сламени покриви, голяма част от които датират още от17-ти, 18-ти и 19-ти век.

Плетеницата от канали и езера е образувала редица малки острови, на чиято площ са изградени отделни или група къщи. Вероятно собствениците им имат основание да се гордеят, че притежават свои собствени частни острови, макар и да не са световни знаменитости?!

Заради невероятно красивата си природа, уникални пейзажи и старинна архитектура, градът е наричан “Венеция на Севера” – макар атмосферата тук да е също толкова романтично идилична, е далеч по-спокойна.

През зимата Giethoorn е много популярна дестинация за лед скейтъри.

Ако някой ден ви се отдаде възможност да посетите това градче, което на пръв поглед изглежда като излязло от страниците на детска книжка с картинки, със сигурност ще се убедите, че в действителност е в пъти по-вълшебно място за живеене!

А докато завиждаме заедно на жителите на идилията, наречена Giethoorn, нека се разходим по каналите покрай чудните къщички поне виртуално!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment