Натуралната естетика на дървените къщи

Диалог между традиция и модерна архитектура

 

Световно признатият швейцарски архитект Peter Zumthor е проектирал тези две съседни дървени къщи, изградени на склон в китното планинско село  Leis в общността Vals на кантона Graubunden.

Селцето се намира на 1500 м надморско равнище в долина между планински масиви.

Чрез едната от къщите архитектът сбъдва отдавнашна мечта на съпругата си, която винаги била мечтала да живее в дървена хижа, а втората е предназначена за гостуване на туристи, запалени по зимните спортове.

Двете къщи са наречени Oberhus и Unterhus, следвайки логиката им на разположение.

В момента се изгражда и трета къща, която ще носи наименованието Turmlihus – след нейното завършване, това прелестно дървено трио ще приковава вниманието на всички гости на малкото селце.

Освен с дървените си фасади, къщите впечатляват със силното си вертикално присъствие на общия фон на прекрасния планински пейзаж.

Именно красотата на околната панорама предизвиква проектирането на големи прозорци, които да осигуряват непосредствен допир до спиращите дъха гледки.

Натуралната естетика на къщите се основава на опростени архитектурни форми и използването на естествен материал като дървото.

Терасите ни най-малко не отнемат от вътрешния комфорт и топлината на жилищата, дори напротив, те са чудесно място за отдих под ласкавите лъчи на  слънцето.

Интериорното решение е напълно в стила на селските дървени хижи – с успокояващо звучене, постигнато с пастелни тонове и естествени материали.

Точно едноцветният интериор е най-добрият фон за уникалната планинска гледка, надничаща през прозорците,  която всъщност е и най-добрата декорация на вътрешното пространство.

Дървените облицовки с нюанс на мед, слънчевите сияния в просторните помещения и горящата печка стоплят не само дома, но и сърцето на всеки, който пристъпи прага на този дом!

Е, някои дами осъществяват мечтите си, но друго си е, когато съпругът ти е архитект Peter Zumthor!

Едни от най-известните проекти, донесли му световна слава, са галерия Kunsthaus Bregenz в Австрия, Kolumba Art Museum, минералните бани Therme Vals и др..

Арх. Peter Zumthor е носител на златен медал за архитектура на Кралския институт на британските архитекти за цялостната си практика.

Чрез всички свои проекти той подновява връзката между традицията и модерната архитектура, в резултат на което  неговите сгради са ангажирани в богат и безкомпромисен диалог с архитектурната история.

 

Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment