Къща – мечта от камък

Архитектурна композиция от травертин и геометрия

В някой момент от живота си  всички мечтаем за перфектния дом. Повечето от нас си го представяме с големи спални, светли вътрешни пространства и красива градина с басейн.

Мечтите са си мечти и всяка си има по нещо спицифично, но вероятно всички ще се обединим около идеята, че би било прекрасно  просто да излезеш от къщата и да скочиш в басейна?!

А подобна мечта за собствениците на тази къща през 2011 г. става  реалност! Сградата се намира в Serangoon, Сингапур и е проектирана от студио Wallflower Architecture + Design.

Основното изискване на клиентите е новата им къща да бъде обикновена, но с много използваемо пространство, съвремен дизайн с изчистени линии, функционално структуриран интериор, както и включена по възможност зеленина  в обема на сградата.

Къщата е се състои от два паралелни блока, които са  свързани чрез стъклен мост. Този преход между обемите позволява свободното допускане на много естествена слънчева светлина, особено в помещенията на приземното ниво, а  за да се осигури защита на къщата от топлината, фасадите на сградата са облицовани с дебел травертин.

Със същата цел са структурирани и големи навеси в западната й част.

От естетическа гледна точка, използваната фасадна облицовка от травертин представялва и характерен завършек на архитектурната визия на къщата. Вдъхновение за включването на този елемент идва от италианския градски пейзаж, впечатлил собственика по време на пътуванията му из Европа.

Фасадата е съставена от опростени геометрични форми, в които има непрекъснато съпоставяне на твърди и прозрачни елементи. Прозорците са много големи и съвсем спокойно могат да се считат за стъклени стени, които не само осигуряват естествена дневна светлина, но и позволяват на обитателите да се наслаждават на панорамна гледка към околността.

Кликнете върху снимките за да ги видите в голям формат¬

 

За да се усвоят особеностите на терена, къщата е проектирана на 4-ри нива, като първото е вкопано, а останалите са далеч от уличния шум, тъй като нямат пряк достъп от пътя.

 

Интериорът е максимално функционално структуриран, а  дизайнът е модерен и минималистичен.
На ниво сутерен са разположени хоби-помещения, гараж и стая за гости.

На приземния етаж с изглед към двора и басейна се намира дневната зона за социална комуникация, на следващото е зоната-нощ, а на най-горното ниво, предназначено за отдих, има изградена и покривна градина.

Освен големия плувен басейн, към къщата са обособени и малки водни кътове, в които дори плуват истински рибки.

Внушителната каменна облицовка от травертин, различните нива на градините и водните обекти гарантират, че къщата остава постоянно хладна в топлия тропически климат.

За повече информация:

www.wallflower.com.sg

Споделете тази публикация

Post Comment