Модерната баня – функционална и еко

Еко тенденции в банята щадят природата!

 

Всички харесваме модерните интериори, които впечатляват не само с елегантен дизайн, но и с функционалност, а най-вече – когато излизат от познатите шаблони и рамки.

Еко тенденции в банята

Актуалните тенденции в интериорния дизайн показват едно: ние не искаме повторение в домовете и апартаментите си и все повече се фокусираме върху техния индивидуален характер.

Еко тенденции в банята

А това на практика означава, че сме все по-склонни да смесваме стилове, текстури и цветове. Наболялата тема за опазване на природата и околната среда също все повече намира приложение в съвременните тенденции в обзавеждането и дизайна на жилища, създавайки насоки не само за изграждане на интериорни решения, но и за превръщането й в начин на живот.

Еко тенденции в банята

Естествено, всичко това се отнася и за интериора и обзавеждането на онова така важно за всички ни помещение – банята!

Еко тенденции в банята – какво точно се крие зад това определение?

Еко тенденции в банята

Най-общо можем да го формулираме така – обликът на модерната баня е както основан на максимална функция, така и включва използването на все повече естествени материали като висококачествено дърво или камък. Тези естествени суровини често се комбинират с високотехнологични материали – включително стъкло, пластмаса или модерни техни производни.

Еко тенденции в банята

Съвременната баня  не трябва да бъде ретро, освен ако умищлено не се търси подобна визия с конкретна цел. А еко тенции в модерната баня успешно кореспондират с минималистичния стил на обзавеждане, наложил се безусловно в последните години. Например, освен камък и дървесен фурнир в интериора на банята често се използва и бетон или поне елементи, възпроизвеждащ такъв ефект.

Еко тенденции в банята

Подходът за полагане на плочки по стените на банята също се променя – това вече не се прави задължително от горе до долу. Те частично се заменят със специални бои, мазилки и дори тапети.

Еко тенденции в банята

Пространството в банята е доста интимно, но и същевременно изложено на очите на гостите. По тази причина трябва да изглежда естетически издържано и елегантно. Дизайнерите все по-често предлагат екологично съобразни решения в съответствие с глобално известния принцип на „нулевите отпадъци“, т.е., безотпадни технологии, които позволяват икономично използване на водата и енергията.

Еко тенденции в банята

Например, това се отнася към смесителите за мивка, които чрез иновативния си дизайн позволяват по-ниска консумация на вода – тя не се задържа в чучура, тече по-бързо от обикновено и съответно намалява сметките, дължими за изразходваното количество.

Еко тенденции в банята

Душ комплектите също вече са оборудвани с екологични решения – благодарение на ограничителите за дебит могат да консумират до 50% по-малко количество вода.

Еко тенденции в банята

Като допълнение към смесителите за умивалник и душ могат да се разгледат и тоалетните чинии с функция „стоп“ или два бутона, които се използват в зависимост от количеството вода, необходимо за промиване.

Еко тенденции в банята

Съвременните материали, използвани за производство на мебелите за баня, се създават по иновативни технологии, с които строго се следи те да нямат неблагоприятно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

Еко тенденции в банята

Банята е едно от най-любимите места в домовете ни, където можем да се отпуснем и да отделим време за себе си. Независимо от размера на помещението, можем да го обзаведем според индивидуалните си разбирания за естетика, функционалност и дизайн, за да го превърнем в наше своеобразно отражение или поне частично…

Еко тенденции в банята

Важното е във всички случаи да не пропускаме, че еко тенденции в банята не са просто красиви думи, а способ, който щади природата и… сметките, които ще плащаме!

 

Галерия:

 

 

Продукти в Магазин „Жилища“:

 

Споделете тази публикация

Post Comment