Декоративен камък в банята – дали идеята е добра?

Завръщане към естественото или стремеж към уникалност

 

Стремежът към бягство от шаблоните и широко разпространените модели за подражание е заложен в почти всеки един от нас. Това с пълна сила се отнася и за обзавеждането на жилищата ни, в частност в нашия случай – на домашния център за релакс, както обичаме да определяме банята.

Декоративен камък в банята

Да, вярно е, че преди да решим как да изглежда новия облик на банята, когато сме замислили пълното й преобразяване или пък жилището е съвсем ново и се започва от А и Б, разглеждаме стотици варианти на обзавеждане и интериорни решения.

Но рядко нещата се случват 1 към 1 с някой видян образец, винаги търсим да поставим и „свой подпис“ в крайния резултат. Тази намеса не е самоцелен стремеж към уникалност, но и желание домът да отразява характера и предпочитанията на неговите обитатели – нашите.

Някои харесват пастелни тонове, други залагат на ярки акценти, а трети… избират декоративен камък в банята!

Декоративен камък в банята

Декоративният камък е една от най-горещите тенденции в интериорния дизайн през последните години. И това съвсем не е случайно – изглежда страхотно в антрето, в дневната и в спалнята, а защо да няма същия ефект и в банята?

Всички сме абсолютно наясно, че банята е помещение с висока влажност и не всяко покритие на стената ще бъде подходящо тук.

Декоративен камък в банята

Естественият камък е идеален за банята не само заради неговата устойчивост на влага и издръжливост, но и заради своя неподвластен на времето и модните тенденции привлекателен външен вид.

Всичко това е ясно, материята е съвсем позната на всички ни, но дали идеята да се използва за облицовка на стените в банята декоративен облицовъчен бетонов камък е добра?

Декоративен облицовъчен камък в банята

Доста хора считат, че това не е практично решение. Аргументите – дали този декоративен камък в банята ще устои на влагата, дали се почиства лесно, дали няма да утежни много конструкцията на сградата, дали може да се поставя върху стени, „изправени“ с гипсокартон и още, и още…

Декоративен камък в банята

Всъщност, всички тези страхове са напълно напразни! Декоративният облицовъчен бетонов камък е подходящ за използване както в интериорни решения, така и за екстериорни – за външни фасадни стени и огради, където е изложен на всякакви атмосферни влияния, дъжд, сняг, вятър, температурни аплитуди и т.н..

Съответно, само влагата в банята не би била никакъв проблем за устойчивостта му във времето.

Декоративен камък в банята

Дали се почиства лесно? Това зависи от предварителното импрегниране на камъка след монтажа му с подходящ консервант (импрегнатор). След полагането на такъв тип защита за камъка, почистването не представлява проблем.

Теглото на различните модели декоративен облицовъчен камък варира, но средно е около 25 кг за 1 кв.м – с приблизително същото тегло е и гранитогресът.

Декоративен камък в банята

Декоративен камък в банята може да се монтира и върху стени, облицовани предварително с гипсокартон, като за целта се използва армировъчна мрежа за по-добро сцепление – това се отнася и за интериорните решения, когато се декорира стена с облицовъчен камък.

Декоративен камък в банята

Но все пак, ако теглото е повод за притеснения, не е задължително цяла една стена или всички стени в банята да са декорирани с облицовъчен камък – за да се постигне интересен ефект е достатъчно да се изгради и само частично като акцент в дадена част на помещението.

Например, такъв декоративен детайл може да се постави около мивката, в зоната за душ или край ваната, около вратата или просто като пано на стената – въпрос на предпочитание и предварително планиране на декора на банята.

Декоративен камък в банята

Всеки вид декоративен облицовъчен камък изглежда забележително в големи и просторни бани, но ако е моделът е внимателно подбран, може спокойно да се използва и в малки по размер помещения.

Богатата цветова гама на бетоновите камъни позволява да се реализира всякакво интериорно решение – това е отговорът на нечий страх, че баня с декоративен камък би изглеждала тъмна, студена и мрачна.

Декоративен камък в банята

И още – декорацията с облицовъчен камък съвсем не означава, че се поставят рамки на стила на обзавеждане и задължително то той трябва да бъде рустикален…

Декоративен камък в банята

По-скоро актуалните тенденции, въпреки посоката им за завръщане към естественото, се отличават с изчистени и елегантни форми, присъщи на модерния минимализъм. Въпрос на гледна точка и лични предпочитания е изборът на стил – декоративният облицовъчен камък ще се впише еднакво добре във всеки вариант.

Декоративен камък в банята

Ако сте сред тези, които се стремят към уникалност в изграждането на интериора на новата си баня, не забравяйте за варианта с декоративен облицовъчен камък!

 

Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment