Интериорни уроци за хитринки в кухнята

30 идеи и съвети за малките кухни

Прекрасно е да имаш просторно жилище с голяма светла кухня, за каквато повечето от нас си мечтаят, но… неизбежното „но“, което ни връща съвсем безкомпромисно в реалността и скромните по размери жилища, които масово обитаваме!

Хитринки за малката кухня

И няма как да не си припомним онази квалификация за нашенската изобретателност, която мъдрият ни народ е определил –  „сиромах човек – жив дявол“! Е, на квадратни метри може и не всички да сме богати, но на идеи и хитрости – със сигурност сме, нали?

Бар плот в малка кухня

Абсолютен факт е, че в модерното строителство кухнята е неразделна част от отворената дневна зона, но в борбата за малко повече сантиметри за кътовете за отдих, понякога точно кътът, отреден за кухня, лекичко бива пренебрегнат и ощетен.

Идеи за малки кухни

На практика не само са такива причините, поради които се налага да влязат в сила всички научени, чути или видяни някъде трикове и хитрости, които да направят от малката кухня добре организирано и функционано помещение!

Кухня с присъединен балкон

В такава ситуация на помощ първо идват съседните тераси или балкони, които (законно или не) се остъкляват и присъединяват към територията на кухнята. Тази хитрост отдавна я знаят дори и малките деца, но тя, за огромно съжаление, не винаги е осъществима… когато наоколо няма подходяща за трансформация площ.

Кухня в бяло

Друг вариант, поне за оптическото увеличаване на малката кухня, е изборът на светли цветове за стените и мебелите, както и поставянето на големи огледала.

Огледало на стената

Само припомняме, че колкото и да ни харесват тъмните тонове от палитрата, те имат свойството  да смаляват обемите на пространството.

Кухня с ъглови чекмеджета

Другите добри помощници в малката кухня са мебелите,“ въоръжени“ с модерен обков, позволяващ да се използват максимално всички квадратни сантиметри и спестяващ място за отваряне и затваряне на шкафовете.

Модерен кухненски обков

Всъщност, въпреки някои неудобства,  малката кухня има и  страхотно предимство пред по-големите си роднини, защото всичко в нея е на една ръка разстояние, нали? Да не говорим, че и площта, която трябва да се чисти, е по-малка и ще отнема по-малко време…

Кухня с кът за хранене

Хубаво е, стига да е възможно, в кухнята да има поне малка маса, та било то и сгъваема, чиято повърхност да служи като допълнителна работна площ или като кът за бързо похапване, както и място за сядане, където да подвиеш крак поне за малко, но днес все повече в тази роля влизат бар-плотът и високите му столчета.

Бар плот в малка кухня

Не е задължително наличието на същински бар-плот, който да отделя кухнята от останалата част на дневната – плот до стената или под прозореца върши почти същата работа, а под него могат да се прибират столчета и табуретки.

Плот до стената

Много важно условие за добрата работа в кухнята е осветлението – вградено или насочено към работните повърхности, то ще осигурява необходимия комфорт при осъществяване на всички готварски операции и кулинарни магии!

Бар-плот с високи столчета

Вероятно има и още много варианти за хитри решения в малката кухня, за които не сме се сетили тук, но с удоволствие ще видим и вашите, ако решите да ги споделите с нас!

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment