Колоритна кухня в провинциален стил

Ретро предизвикателство в съвремен нюанс

Знаете ли как се готвят най-вкусните ястия? Е, сигурно единодушно ще отговорите – с майсторлък, фантазия и специално отношение към храната. Съгласни сме, но бихме искали да добавим и още нещо – че без уютна и красива кухня сигурно и най-добрият готвач едва ли ще има настроение да приготвя своите гастрономически изкушения?!

Не можем ни най-малко да отречем всички предимства на модерните съвременни кухни – ергономичните им форми, бляскави повърхности и изключително „умни” уреди, но има и кухни, с далеч по-простоват на пръв поглед дизайн, но с огромно очарование!

Както и да ги наречем – кухни в рустикален, селски, кънтри или провинциален стил, на практика става въпрос за сходни понятия.

Това са кухни с изключително топло и приветливо излъчване, което не се дължи на високите градуси от печката на дърва или камината, а на натуралният характер на всички елементи, които ги съставят.

Разбира се, на първо място е използването на естествено дърво – за мебелите, подовете и дори стенни облицовки. При правилни грижи и качествено поддържане, те могат да служат успешно много дълго време.

Следващият основен материал е камъкът – за къта край камината, печката или като  покритие на работните повърхности.

Естествено, кухня в провинциален стил не би била достоверно представена, ако липсват дървените греди на тавана. Друг много типичен елемент за този тип кухни са откритите полици и рафтове, на които са подредени пъстроцветни керамични съдове.

Окачването на метални аксесоари и принадлежности не е продиктувано единствено от желание за ефектна декорация – простичката истина е, че така са непосредствено пред очите и близо до ръцете!

Плетени кошници, сандъци с обков, сухи букети, снопове ароматни билки, завързани с цветни конци и провесени от тавана, топли земни цветове за оцветяване на  стените, пердета и завеси с десени на цветя или каре, бухнали от зеленина  саксии на перваза на прозореца – и май вече всичко в колоритната селска  кухня е налице.

Вероятно се чудите защо ни е да си говорим за кухни, които повече биха подхождали на извънградски къщи или вили, при положение, че в не особено големите ни градски жилища няма възможност да се изгради помещение в подобен стил…

Защото селските кухни имат уникалното свойство да излъчват  спокойствие, от което така имаме необходимост всички в натовареното си ежедневие. А и обикновените простички форми и материали, които често сме склонни да пренебрегваме и забравяме, всъщност ни дават силата и енергията да се справяме ден след ден с всичките предизвикателства на битието си.

И ако този стил ви допада, не си мислете, че за такава кухня е необходима, ако не печалба от тотото, то поне прилично състояние – на пазара се предлагат двойници на естествените материали (като изкуствен облицовъчен камък, декоративни полиуретанови греди), чрез които може да се постигне напълно реалистичен ефект и при ограничен бюджет.

Не е и необходимо печката да е непременно на дърва, макар да се предлагат и много усъвършенствани варианти на ретро модели.

А точната формула за успешен резултат е: умелото балансиране  на съвременните технологии  и удобства с духа и очарованието на селската кухня!

Галерия:

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment