39 идеи за кът за хранене в дневната

Заедно край масата – и в делник, и в празник!

 

Било и ще бъде – и в делник, и в празник, винаги сме край масата! От древни времена до днес този силно притегателен център за цялото семейство – трапезарията, има свое специално запазено място във всеки дом.

Кът за хранене в дневна зона

Вярно е, че някога за трапезария дори се е отделяла цяла стая, но времената и нравите се менят, модата в интериорните и архитектурни решения – също!

Кът за хранене в дневна зона

Така някак неусетно заменихме дори определението „трапезария“ с „кът за хранене“, но както и да го наречем, става въпрос за едно и също място, в чийто център е масата, а край нея повече или по-малко столове.

Кът за хранене в дневна зона

Всички мечтаем този кът за хранене да е достатъчно просторен, за да има достатъчно място за голяма маса, край която да се събере освен цялото семейство, то и гости и приятели, с които да споделим щастливи мигове.

Кът за хранене в дневна зона

В някои жилища това е факт, в други се налага кътът за хранене да е съобразен с размерите на жилището, а има и трети вариант, при който роля на маса за хранене играят кухненския остров, бар-плотът или ниската холна маса! Но винаги има кътче, натоварено с функцията да събере заедно всички обитатели на дома.

Кът за хранене в дневна зона

И тъй като всички важни дискусии, касаещи решаването на важни семейни въпроси, да се случват точно там, край масата, то си заслужава това отредено за целта пространство да е организирано максимално комфортно и стилно декорирано спрямо личния вкус и предпочитания.

Кът за хранене в дневна зона

А изборът започва с масата, защото тя дава тон на интериорната визия на всеки кът за хранене в дневната, към нея после се добавят всички допълнителни елементи като столове, осветление и декорация.

Кът за хранене в дневна зона

Размерите и формата на масата трябва да бъдат съобразени с размера на стаята и броя на членовете на семейството. Нищо ново не казваме, но да си го припомним все пак! Не е новост и фактът, че идеалната маса е разтегателната, която в ежедневието да не заема много място, но когато е необходимо, да може да събере много гости.

Кът за хранене в дневна зона

Гаранцията за функционалността на всеки кът за хранене в дневната е да осигури достъп до масата от всички страни – това улеснява сервирането на храната и свободното движение на хората.

Кът за хранене в дневна зона

Ключов елемент са и столовете – когато се избират е необходимо да се обърне внимание на височината на седалката, която трябва да бъде правилно подбрана според размерите на масата. Комфортът на един стол се определя и от облегалката, за предпочитане анатомично профилирана.

Кът за хранене в дневна зона

Масата за хранене изисква и достатъчно правилно насочено осветление, защото както всички знаем, човек се храни и с очите, т.е., трябва добре да се вижда какво е сервирано.

Кът за хранене в дневна зона

Препоръчително е светлината да е деликатна и в топли нюанси, защото по този начин се създава допълнителна доза настроение, което е от голямо значение по време на хранене.

Кът за хранене в дневна зона

Настроение в трапезарията създават още аксесоари като вази и свещници, които, ако са подходящо подбрани, със сигурност ще добавят още повече уют на атмосферата по време на обяда и особено на вечерята. Същото се отнася и за приборите за хранене, салфетките и покривката.

Кът за хранене в дневната

Всеки кът за хранене в дневната може да бъде и оптически обособен спрямо останалата част на помещението – чрез различно оцветяване на стените, чрез декорация с камък на най-близката, или чрез формите на окачения таван, ако в жилището е изграден такъв. Килимът също може да постави своеобразна рамка на трапезарията.

Кът за хранене в дневната

Цветовото оформление – в тон или контраст с останалите мебели в дневната зона вече е въпрос на вкус и индивидуални предпочитания.

Кът за хранене в дневната

Както и да изглежда масата за хранене в своя кът, едно е сигурно – там емоциите винаги ще са приятни, стига сами да си ги създадем!

 

Галерия:

 

 

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment