Заедно и не съвсем – кухня и трапезария

38 интериорни решения за кухня и трапезария

 

Кухня и трапезария – съвсем логично според нас това са двете страни на едно цяло! Може и да звучи малко пресилено, но не е ли точно така – приготвяме нещо в кухнята и го хапваме в къта за хранене!

Т.е., събирайки 1 и 1, получаваме онова пространство в жилището, в което се радваме на собствените кулинарни вълшебства, при това с удоволствие и стил.

Шегите са си шеги, но отдавна е факт, че дневната зона се превърна в едно общо отворено пространство, в което са обособени само отделни функционални кътове – кът за отдих и забавление, кухня и трапезария.

кухня и трапезария

Да, макар да я наричаме така, трапезарията е по-правилно да наречем кът за хранене, защото в много малко домове има обособени отделни стаи за тази цел.

кухня и трапезария

Кухня и трапезария – замисляли ли сте се дали тук трябва да търсим синхрон в обзавеждането им?

Няма точни правила, но може би по интуиция, когато създаваме интериорното решение на дневната зона, налагаме и доста голяма доза синхрон между тези две зони.

Обикновено трапезарията е разположена между кухнята и къта за отдих в дневната, което предполага, че може да влезе в ролята на балансьор между тях.

Иначе казано, цветово кътът за хранене може спокойно да заимства цветови елементи и от единия, и от другия кът.

Но тъй като тук сме подбрали идеи за кухня и трапезария, ще игнорираме символично мястото за отдих.

Изграждането на хармонично изглеждащи кухня и трапезария не е задача с много неизвестни. Просто трябва да се определи кои ще са подхождащите си елементи като цвят или дървесна структура.

Например, гърбът на кухнята може да бъде в същия нюанс като плота на масата, цветът на шкафовете може да съотвества на тапицерията на столовете.

Или пък отделни акценти сред кухненските аксесоари да са в същия тон като покривката на масата, защо не и като калъфите на столовете?

Вариантите са безброй, но може би първо трябва да си представите цялата картина и тогава да наредите отделните елементи на пъзела в нея.

И тогава сами ще откриете кое с кое да съвпада – дали цветът на корпуса на кухнята или нейният плот да са в един тон с плота на масата или дървените елементи на столовете, дали висящите осветителни тела във вашата кухня и трапезария да са от една серия…

И още безброй варианти съществуват, но ще подскажем някои от тях в нашата галерия, а останалото оставяме на полета на въображението ви!

 

Галерия:

 

…………………………………………

 

Споделете тази публикация

Post Comment