Тайното оръжие на модерната кухня: кухненският остров!

Край тази обетована земя никога не е скучно!

 

Макар понякога всички дами да се чувстват като съвременен вариант на Робинзон, попаднал на самотен остров, където само от време на време надничат като гладни туземци членовете на домашното племе, всъщност кухнята си има тайно оръжие, край което никога не е скучно!

Разбира се, че става въпрос за кухненския остров, който дизайнери и производители преоткриха преди около 50-на години и от тогава до днес, този кухненски елемент е все по-желан.

Вярно е, че в много случаи пространството на съвременните маломерни жилища често не позволяват да си „открием” такова функционално парченце полезна площ, но ако все пак кухнята позволява, би било алогично да не го направим.

Защото кухненският остров не е само естетично допълнение към кухненското обзавеждане и само визуално симпатично парче мебел, той има невероятно богат потенциал на функционалност.

Той може да изпълнява много роли – да приюти мивката, печка или само керамичен плот за готвене, да побере редица аксесоари за съхранение, служи като допълнителна работна площ, визуално разделя кухнята от останалите кътове в дневната и още, и още…

А най-важното и приятно негово задължение, за което сме му делигирали права, е да осигури място за бърза закуска, обяд или вечеря в стила на заведения за скоростно хранене.

Обикновено  мястото на този остров  е в центъра на кухнята, но когато се планира разположението му, във всички случаи трябва да се предвиди достатъчно място за предвижване около него, както и възможност да се отварят вратичките на шкафовете или печката.

Обратното би било равностойно на домашна катастрофа, колкото и да ни се иска да си имаме такъв кухненски модул.

Предварителното планиране на кухненски остров в помещението дава възможност за изграждане на оригинални интериорни решения с помощта на окачени тавани на едно или няколко нива, които да рамкират визуално местоположението на модула.

Така не само  се повишава значително  естетическата стойност на цялата кухня, но и островът получава допълнително полезно насочено осветление.

Ако кухненският остров е разположен близо до основната маса за хранене, а някой от домакините е запален кулинар, то островът може да стане идеална сцена за представление пред гостите.

В случай, че кухнята е малка, но все пак има интегриран остров, то тогава къта за хранене би могъл да бъде игнориран като опция и островът да поеме неговата функция.

И още нещо – кухненският остров може да изпълнява ролята и на помощна маса за сервиране.

Но каквото и да описваме още с думи, то би било излишно, когато можем  нагледно да ви покажем вдъхновяващ набор от идеи…

 

Виждате ли някоя, която да отговаря на вашия мечтан профил на кухнята?

 

Галерия:

 

 

…………………………………………

Споделете тази публикация

Post Comment