Щрихи за портрет на една кухня

Идеи за вдъхновение

Замисляли ли сте се, ако трябва да нарисувате с думи портрета на своята мечтана кухня, какви определения бихте използвали? Задължително вероятно ще присъстват: функционална, практична, елегантна, модерна, уютна… а после?!

Вярно е, че това са основните изисквания на всички ни, а всичко останало е въпрос на креативност и средства.

Във всички случаи приоритет са възможностите за ергономично разположение на отделните компоненти в кухнята, достатъчен обем за съхранение на всички принадлежности, а декоративните украси и понякога дизайнът отиват на втори план.

Ето защо събрахме различни варианти на кухни, които могат да ви вдъхновят за “портрета” на вашата собствена или поне да заимствате някои идеи, които творчески да адаптирате.

Съвременните решения за кухни се основават на максимална опростеност на формите, чисти линии, които са така геометрично дефинирани, че създават едно компактно цяло в обзавеждането на кухненския кът. Тази дори минималистична визия допринася помещението, отредено за кухня, да изглежда оптически по-просторно и подредено.

Що се отнася до цветовете, бялото е често срещан избор. Никога не остаряват и класическите комбинации на бяло с черно,  червено или синьо, а контрастни ярки декорации чрез аксесоари или осветителни тела внасят пъстрота и жизненост в атмосферата.

Много популярни са още комбинациите от различни тонове на сиво и кафяво, зелено и бежово, жълто и зелено, лилаво и сиво и т.н.

Независимо от предпочитанията, цветовете винаги трябва да се допълват взаимно и приятно да си хармонират, за да се създаде необходимия уют в пространството.

По-екстравагантен или драматичен вид на кухнята може да се постигне със смели, на пръв поглед несъвместими комбинации или с помощта на оригинална декорация – например абстрактни пана или картини,  сложни висулки или огледала.

Много важен аспект в кухнята е да има изобилие от пространство за съхранение – модели на кухни с много рафтове и чекмеджета винаги са голям плюс за всяка домакиня.

А допълнителни рафтовете могат да бъдат поставени навсякъде, където има свободно пространство и никога няма да бъдат излишни.

Всъщност, това са твърде общи насоки – “портрета” на своята кухня може да нарисувате с помощта както на въображението си, така и чрез съветите на съответните специалисти. Ние само подсказваме някои идеи!

 

Споделете тази публикация

Post Comment